Doi români care au muncit în Italia: „Am strâns 50.000 de euro, ce spuneți, ar merge să deschidem o cafenea în România?”

- Conținut sponsorizat -

Un tânăr român, în vârstă de 25 de ani, a împărtășit pe Reddit dorința sa și a partenerei sale de a deschide o cafenea sau un bar în România, după ce au muncit câțiva ani în Italia și au economisit împreună 50.000 de euro.

În căutare de sfaturi și experiențe, tânărul român solicită păreri despre deschiderea unei astfel de afaceri, menționând că sunt conștienți de importanța locației și a orașului pentru succesul inițiativei:

„Salutare, sunt M25 (băiat de 25 de ani – n.r.), nu dați cu roșii vă rog. Am lucrat dur cu partenera câțiva ani în Italia, am adunat 50k (50.000) împreună deoparte, tare ne-am dori să ne deschidem o cafenea/bar în țară. Știu că trebuie luate în calcul locația, orașul ecc.

Dar vă întreb pe voi, poate aveți ceva restaurant/cafenea/bar deschis: pe unde sunteți și cum vă merge? Mulțumesc și sănătate la toți!”, a scris românul în postarea sa.

Comentariile au variat, dar toți au fost de părere că România nu este tocmai cea mai bună țară în care să își investească banii.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Unii au fost de părere că mai bine ar deschide o pizzerie având în vedere popularitatea mare a pizzei în România, și sugerând că un serviciu de pizza „la felie”, ieftină, ar putea fi mai profitabil decât o cafenea.

Alții au abordat aspecte mai pragmatice sau pesimiste, referindu-se la dificultățile economice, cum ar fi inflația, datoriile publice și problemele sistemului de sănătate și educație din România, sugerând că astfel de condiții ar putea fi descurajante pentru întoarcerea și investiția în țară.

Redăm mai jos câteva dintre comentarii:

„Tot 25 de ani am și eu. Dacă aș fi în locul tău, nici plătită nu m-aș întoarce în țară. Mai ales anul ăsta. Alegeri, circ, tămbălău, nu e chiar un an propice pentru a pune bazele unei afaceri în România”.

„Aveți deja un rost acolo, nu mai este la fel ca atunci când ai plecat, o să rămâneți fără bani foarte repede, mai bine și mai sigur, acolo unde ești acum, folosește banii și deschide o firmă de curățenie, întreținere etc, o să folosiți maxim jumătate din bani. Dar sfatul meu este, am fost și eu plecat și acum sunt în țară, să nu veniți!”

- Continuarea după publicitate -

„Vino că e nevoie de fonduri pentru pensiile speciale. La fel, „împăratul” (face aluzie la președintele României) își îmnbunătățește vila de protocol cu 7 milioane euro din bani publici, oricând e nevoie de extra contribuabili.

Nu te descuraja de procentul de 60% elevi de clasa a 8-a care nu au luat nota de trecere la matematică la evaluarea națională, nici de faptul că mori cu zile prin spitale sau pe șosele, de inflația record ce o avem în RO sau de dobânzile pe care următoarele generații vor trebui să le plăteasca la creditele pe care guvernanții noștri le contractează unul după altul, ce e mai frumos decât să te întorci acasă?”

„În general peste tot e plin de cafenele/ baruri, trebuie să te gândești cu ce vii, dacă aduci ceva nou, dacă e de fițe etc. În orașul meu natal genul asta de afaceri vin și pleacă ca melcii după ploaie, e păcat de banii munciți.”

„Eu aș mai sta 10 ani acolo sau dacă mi-aș deschide o afacere aș încerca întâi în Italia.”

- Continuarea după publicitate -

„Planul de afaceri, neapărat. Sincer la prima vedere 50000 pare cam limită că să pornești o afacere de genul, dar poate mă înșel. Din ce am văzut repede pe net un espressor bun poate fi peste 10.000 numai el, și încep undeva la câteva mii.

Plus cât te costă locația și renovarea.Trebuie făcut un buget clar cu ce e nevoie și cât costă fiecare. Probabil că și planul ăsta o să coste vreo 1000+ euro pe la vreo firmă de consultanță.”

În cele din urmă, autorul postării a mulțumit comunității pentru sfaturi și a clarificat că bugetul menționat este destinat demarării afacerii, subliniind că este posibil să deschizi un restaurant cu un buget mult mai mic dacă ești bine informat și pregătit.

Acesta și-a exprimat îngrijorarea că în România prețurile pentru deschiderea unei francize sau costurile în general sunt mai mari comparativ cu Italia, dar a menționat că dorul de casă și de familie îi îndeamnă să revină, în ciuda obstacolelor și provocărilor pe care le-ar putea întâmpina.