Poliţiştii de frontieră bihoreni au descoperit doi copii în vârstă de 2 şi 4 ani ascunşi într-un autoturism, acoperiţi de fusta mamei, pe care aceasta a încercat astfel să îi scoată ilegal din țară, informează polițiadefrontieră.ro
Eva G. în vârstă de 23 de ani, cetățean român cu domiciliul pe raza județului Mureș, s-a prezentat pentru a ieși din țară în data de 21 mai 2017, la Punctul de Trecere a Frontierei Borș, ca pasageră într-un autoturism. Cu ocazia controlului amănunțit efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit ascunși sub fusta femeii doi copii în vârstă de 2 şi 4 ani.
Tânăra mamă a declarat că cei doi sunt copiii săi, dorea să ajungă cu ei în Germania şi a recurs la această metodă deoarece nu a reuşit să le facă documente de călătorie româneşti.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări față de persoana în cauză, urmând ca la finalizarea acestora să fie luate măsurile legale care se impun.
Condiții de ieșire din țară pentru cetățenii români minori
Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră – în următoarele cazuri:
A. Dacă minorul este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) și călătorește însoţit de ambii părinţi;
B. Dacă minorul este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, minorul poate părăsi țara numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau după caz face dovada decesului celuilalt părinte;
C. Dacă minorul este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, și părintele însoţitor face dovada faptului ca minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.
D. Dacă minorul este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră, persoana însoţitoare trebuie să prezinte extrasul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, care cuprinde:
- acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate;
- datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
Declarația şi certificatul de cazier judiciar, precum şi oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea îndeplinirii condiţiilor exercitării dreptului la libera circulaţie se prezintă Poliţiei de Frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care se efectuează ieşirea din ţară.
Atenție!
Declarația celuilalt părinte, declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, nu este necesară atunci când minorul, cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație se deplasează însoțit, în această țară.
Dacă minorul respectiv călătorește în altă țară decât cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este necesară declarația care să cuprindă acordul părintelui / părinților / reprezentantului legal cu privire la călătoria minorului.