Mii de români sunt așteptați luni, 15 august, la Oarba de Mureș (Județul Mureș), unde se va desfășura a treisprezecea ediție a „Festivalulului Cântecului Popular Patriotic La Oarba și la Iernut”, un eveniment unic în România.
Pe scena Festivalului vor urca numeroși soliști de muzică populară, îndrăgiți în toată România, printre care îi amintim pe Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Mihaela și Ciprian Istrate. Alături de ei, sunt invitați artiști de la Ansambluri folclorice din Zalău, Târgu Mureș, precum și numeroase organizații naționale și din străinătate (Italia și Germania).
Tema Festivalului este unică în țară: redescoperirea cântecului popular închinat eroilor neamului, pornind de la evocarea jertfei soldaților români căzuți la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, în bătălia de la Oarba de Mureș.
Programul zilei va începe la ora 13:30 cu o o slujbă Te Deum, însoțită de depunerea coroanei de flori la Monumentul Eroilor, urmată de reconstituirea bătăliei de la Oarba de Mureș. De la ora 14:15 va avea loc programul artistic, prezentat de Iulian Praja și Simina Teodorescu.
Festivalul a luat naștere în 2010, la inițiativa Asociației Culturale „Pe Mureș și pe Târnavă”, prin efortul susținut și constant al soliștilor Mihaela și Ciprian Istrate. În anii următori, evenimentul și-a îmbogățit conținutul și se bucură de o audiență din ce în ce mai mare. Pentru 2022, organizatorii au estimat o prezență de 8000/ 10.000 de participanți, fiind consacrat ca unul din cele mai populare evenimente dedicate folclorului din Ardeal. Pentru prima oară, va fi marcată și prezența diasporei la Festival, prin participarea ca partener a asociației Villaggio Romeno (Roma, Italia).
„La Oarba de Mureș s-au jertfit 11.000 de soldați români, nicăieri nu au pierit atâtea suflete, în doar câteva zile. În alte țări, memoria ostașilor căzuți este ținută cu sfințenie, de aceea noi vrem ca eroii noștri să fie amintiți cum se cuvine. Oarba de Mureș să nu fie un loc dat uitării, să fie un centru, un complex memorial unde să ne putem conecta cu trecutul nostru, amintindu-ne de lupta lor pentru libertate” – Ciprian Istrate, fondator și organizator al festivalului, alături de Mihaela Istrate.
Organizatori: Consiliul Județean Mureș, Asociația Culturală „Pe Mureș și pe Târnavă”, Primăria Iernut. Parteneri Media: Radio România Târgu Mureș, Ardeal TV, TV AS, Radio Transilvania, Rotalianul – Revista românului din Italia.
Masacrul de la Oarba de Mureș
Festivalul de la Oarba de Mureș este mai mult decât un eveniment cultural, este o manifestație cu profundă semnificație istorică. Este comemorarea unui episod tragic, nu îndeajuns de cunoscut, de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. E vorba de luptele de la Oarba de Mureș din 22-25 septembrie 1944, în timpul cărora au căzut pe front 11.000 de soldați români, masacrați de armata germană. E unul din cele mai sângeroase episoade din istoria modernă a românilor. Cei peste 10.000 de ostași români au fost trimiși la moarte sigură la scurt timp după ce România a întors armele împotriva foștilor aliați germani. Ordinul a plecat de la mareşalul sovietic Rodion Maliovski. Diviziile de infanterie 9 și 11, care au luptat și au căzut pe front au fost compuse în principal din soldați din sudul țării, mai precis din Oltenia, Teleorman, Dolj, Vâlcea.
De ce au pierit atâția? După capitularea necondiționată din 1944, sovieticii au vrut să testeze loialitatea noului aliat, sau să slăbească armata română. Fiind la comandă, au pregătit planul principal de operații, trimițând trupele române sa atace Divizia 8 Cavalerie SS germană, bine înarmată și poziționată. Românii au fost așadar trimiși să atace, fără suport aerian sau de artilerie, dintr-o poziție de netă inferioritate. Generalii și autoritătile romane au știut și au avertizat comandamentul rusesc că este o acțiune sinucigașă, dar au plătit acest preț, au demonstrat voința României de a-și sprijini aliații.
Iată o mărturie despre masacrul de la Oarba de Mureș: „Aceste lupte dramatice se compară cu tragediile de la Stalingrad-Volga-Don şi depăşesc, în pierderi umane, luptele de la debarcarea aliaţilor în Franţa. Luptele au durat două săptămâni (între 20 septembrie şi 5 octombrie 1944) şi s-au desfăşurat la Oarba de Mureş, pe dealul Sângeorgiu, supranumit dealul Sângelui, după sângele vărsat acolo. Epopeea eroismului românesc de la Oarba de Mureş constituie un episod sublim în istoria românilor. Ceea ce au făcut Mărăşeştii pentru Moldova, a fost Oarba de Mureş pentru Transilvania (fragment dintr-un articol semnat de colonelul în retragere dr. Ion Gentescu, publicat pe 8 mai 1995 în „Jurnalul Naţional”).
Oarba de Mureș azi, între memorie și folclor
După încheierea războiului, pe dealul îmbibat cu sângele militarilor români a fost ridicat un monument, în jurul căruia a fost amenajat un cimitir. Nici până astăzi nu au dispărut urmele luptelor crâncene, plugurile mai scot din pământ schije şi gloanţe, bucăţi de arme si materiale de razboi. Pe creasta dealului se mai văd încă urmele tranşeelor și ale cazematelor.
Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş a fost, pentru mai mulți ani, un loc de pelerinaj unde rudele celor căzuţi veneau, aduceau flori şi rosteau rugăciuni pentru odihna sufletelor celor dragi, rămaşi departe de casă.
Masacrul de la Oarba de Mures a lovit ca un blestem mii de familii, majoritatea din județele din sudul țării. Rudele lor nu au putut să respecte datinele străbune, să se roage pentru soldații căzuți fără o lumânare. Localnicii însă au păstrat în tradiția locului toate obiceiurile străbune iar folclorul în care sunt pomeniți eroii căzuți s-a dezvoltat uimitor, deși a fost interzis sau ignorat ani la rând.
Festivalul Cântecului Popular Patriotic, omagiu eroilor neamului
Din suferinţa adunată în toamna însângerată a anului 1944 s-a născut un cântec ostăşesc, rapid interzis de autorităţile comuniste: „De la Luduş la Iernut / Trei divizii am pierdut”. Pornind de la memoria populară și de la cântecele locului, organizatorii Festivalului au redescoperit treptat și au început să promoveze amintirea sacrificiului suprem al ostașilor români.
Toate cele 13 ediții ale Festivalulului Cântecului Popular Patriotic „La Oarba și la Iernut” au fost inițiate și susținute material pâna acum din fondurile obținute de către Asociatia Culturală Pe Mureș si Pe Târnavă. Sunt redescoperite și puse în valoare nestemate ale folclorului românesc dedicate eroilor, ostașilor nostri, care în timp au fost interzise sau nu au prezentat interes pentru culegătorii de folclor sau specialiștii în domeniu. Eroii de la Oarba de Mureș au făcut parte din Armata a 4 – a română, tineri soldați din județele Vâlcea, Teleorman, Gorj, Dolj, ceea ce da o valoare națională evenimentului comemorativ.