Deschiderea unui cont bancar într-un alt stat membru al Uniunii Europene

- Conținut sponsorizat -

Dacă sunteți rezident legal într-o țară a UE, aveți dreptul să vă deschideți un „cont de plăți cu servicii de bază”, ne asigură site-ul oficial al Uniunii Europene.

În unele țări din UE, vi se poate respinge cererea de deschidere a unui cont bancar cu servicii de bază dacă aveți deja un cont similar la o altă bancă din aceeași țară.

Cerinţele privind serviciile bancare din fiecare stat membru al UE sunt convenite între clienţi şi bănci. Clienţii îşi pot alege banca, iar banca poate refuza să deschidă un cont.

Caracteristicile unui cont bancar cu servicii de bază

Cu ajutorul unui cont de plăți cu servicii de bază puteți efectua tranzacții standard de zi cu zi, cum ar fi:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • depuneri;
  • retrageri de numerar;
  • primirea și efectuarea de plăți (de exemplu, debitări directe sau cumpărături cu cardul).

Odată cu deschiderea contului trebuie să primiți și un card de plăți cu care veți putea să retrageți numerar și să faceți cumpărături, on-line și în magazine.

În funcție de disponibilitate, banca ar trebui să vă ofere, de asemenea, acces la servicii bancare on-line asociate contului dumneavoastră. Ea nu este obligată însă să vă acorde o descoperire de cont sau o facilitate de credit.

În unele țări, băncile percep un comision anual, inclusiv pentru conturile de plăți cu servicii de bază. Comisionul ar trebui să se încadreze în limite rezonabile.

Cerinţe de bază

Teoretic nu există nicio cerinţă specifică, iar deschiderea unui cont este destul de simplă.

- Continuarea după publicitate -

Vi se vor solicita următoarele documente:

  • Un act de identitate (carte de identitate sau paşaport);
  • O dovadă a adresei din străinătate;
  • În unele cazuri, ţi se pot solicita detalii bancare de la banca din ţara de origine pentru a se putea asigura banca respectivă că potenţialul client nu este înregistrat ca rău platnic.

Unele bănci vă pot permite deschiderea unui cont prin telefon, dacă aceasta va fi urmată de o confirmare scrisă.

Atunci când solicitați eliberarea unui card bancar vi s-ar putea cere să furnizați detalii suplimentare, cum ar fi dovezile privind venitul (fluturaşul de salariu sau talonul de pensie).

De asemenea, banca v-ar putea cere să depuneți o sumă fixă în cont ca depozit iniţial.

- Continuarea după publicitate -

În principiu, băncile străine nu au acces la bazele de date ale altor bănci naţionale. Totuşi, atunci când faceți o cerere pentru deschiderea unui cont, este posibil ca banca respectivă să vă ceară documente cu privire la istoricul dumneavoastră bancar.

În ciuda tuturor precauţiilor pe care le-ar lua banca, chiar dacă ați fost declarat în stare de faliment în România, este posibil să puteți deschide un cont în străinătate.

Există organizaţii specializate (intermediari) care vă pot ajuta să vă deschideți un cont în alt stat membru al Uniunii Europene. Totuşi, Comisia Europeană a identificat comportamentul îndoielnic al unor intermediari, care uneori reprezintă o ameninţare pentru interesele consumatorilor.

Ați putea beneficia de pe urma deschiderii unui cont în străinatate din unul din următoarele motive:

- Continuarea după publicitate -

– beneficiați de dobândă;
– obţineți o dobândă mai bună pentru un eventual împrumut;
– vă diversificați investiţiile şi astfel veți obţine un profit mai mare;
– faceți plasamente de capital sau plăţi.

În cazul falimentului, Directiva Europeană 94/19/EC garantează până la 20.000 euro din sumele depuse. Dacă suma este mai mică, compensaţia va fi egală sau mai mare de 90% din toate depozitele făcute (în curs de revizuire).