Deduceri fiscale în Italia pentru lucrări de renovare și bonus mobilă. Documentele necesare

foto per publicita1
Contabil Sava Galina, Biroul Sava Strada Genzano 6, Roma, Italia.

Când vorbim despre deducerile fiscale aferente lucrărilor de renovare și achiziției de mobilă, este important să clarificăm condițiile necesare pentru a beneficia de aceste facilități, conform legislației în vigoare, actualizată anual.

Astăzi, 03.07.2025, am avut următorul caz: un client nou avea, în declarațiile fiscale din ultimii doi ani, cheltuieli introduse pentru renovare și achiziție de mobilă, deductibile într-o perioadă de 10 ani. Achizițiile au fost făcute în anul 2022.

Clientul nu a efectuat lucrări de renovare extraordinară în 2022, ci doar a cumpărat mobilă. Întrebarea este: putea solicita deducerea fiscală pentru aceste cheltuieli?

Răspunsul este simplu: nu, deoarece, pentru a beneficia de aceste bonusuri, este necesar să fie respectate anumite condiții clare, pe care, din păcate, clientul nu le îndeplinea.

Timp de doi ani consecutivi, în declarația sa au fost introduse eronat cheltuieli care nu respectau condițiile prevăzute de legislația fiscală italiană. De asemenea, au fost trecute greșit și persoane la întreținere, ceea ce mă determină să concluzionez că declarația a fost întocmită fie de o persoană nepregătită, fie cu intenția de a permite clientului obținerea unor sume nejustificate.

Din păcate, în timp, clientul va fi verificat de autorități și va fi obligat să restituie sumele încasate în mod necuvenit, împreună cu dobânzile și sancțiunile aferente, deoarece aceste sume reprezintă o deturnare ilegală a fondurilor statului (apropriere necuvenită).

Mai mult, clienții mei nu au prezentat toate actele necesare pentru această deducere, întrucât, pur și simplu, nu li s-au solicitat.

Cerințe fundamentale pentru Bonusul mobilă:

Bonusul mobilă prevede o deducere IRPEF de 50% pentru o cheltuială maximă de 10.000 de euro, împărțită în 10 rate anuale. Pentru a beneficia de acest bonus, este esențial ca:

1. Să fi fost efectuate lucrări de renovare

Lucrările trebuie realizate asupra imobilului și să se încadreze în categoria renovărilor, de exemplu:

  • Refacerea băii;

  • Mutarea sau demolarea pereților despărțitori;

  • Înlocuirea instalațiilor (electrice, sanitare, termice);

  • Alte intervenții de întreținere extraordinară.

2. Să fi fost depusă CILA sau alt titlu de autorizare

Înainte de achiziția mobilei, este obligatoriu să fi fost depusă Comunicarea Începerii Lucrărilor Asumate (CILA), SCIA sau alt titlu autorizativ care să permită începerea lucrărilor.
Fără acest document, nu se poate beneficia de deducere.

3. Plata mobilei să fie trasabilă

Plata trebuie efectuată prin:

  • Card de credit sau debit;

  • Ordin de plată bancar sau poștal.

Plățile în numerar sau cu cecuri nu sunt acceptate pentru deducere.

4. Documente care trebuie păstrate timp de 10 ani

Pentru declararea corectă a cheltuielilor și obținerea deducerii, este necesar să păstrați:

  • Facturile pentru mobilă și lucrări de renovare;

  • Chitanțele pentru plățile efectuate prin metode trasabile;

  • Copia CILA, SCIA sau a altui titlu autorizativ.

Ce se întâmplă dacă nu au fost efectuate lucrări de renovare?

Dacă nu au fost efectuate lucrări de renovare și nu a fost depus CILA (sau un document echivalent), nu se poate beneficia de bonusul mobilă.
Chiar dacă s-a achiziționat mobilă, deducerea nu se acordă fără îndeplinirea condiției esențiale a lucrărilor de renovare.

Mesajul meu către comunitate: întrebați în mod detaliat, pentru fiecare cheltuială, ce sumă se poate recupera de la stat și verificați dacă sunt necesare documente suplimentare pentru justificarea deducerii.

Pentru clarificări suplimentare sau asistență în completarea declarației fiscale, vă puteți adresa Biroului Sava din Roma.

Cu respect,
Contabil Sava Galina
Biroul Sava
Strada Genzano 6, Roma