De ce să culegem căpșuni prin Europa și să nu le cultivăm la noi acasă? Idee de afacere în România

- Conținut sponsorizat -

După ce au văzut în Italia, Spania sau chiar în Anglia cât de profitabile sunt plantațiile de căpșuni, mulți fermieri români au pariat pe această cultură. Înființarea unei culturi de căpșuni costă între 10.000 și 12.000 de euro pe hectar și poate asigura o producție de circa 80 de tone la hectar în trei ani de exploatare. Prețul mediu de vânzare la producător este de 5-6 lei/kg.

Cele mai profitabile soiuri de căpșuni aduc venituri care pot ajunge la 23.000 de euro/hectar susține site-ul agrointel.ro.

Ferma „3 Căpșuni”, o afacere „fructuoasă”!

La 22 de ani, proaspăt absolvent de Agronomie, Mircea Alexandru Sanda nu a dorit să se implice în afacerile familiei, care administra 30 de hectare de teren agricol, așa că a plecat să muncească în Anglia, împreună cu un prieten. Acolo, a văzut că se poate obține o producție de 70 de tone de căpșune de pe un hectar de seră, productivitatea nefiind afectată de succedarea anotimpurilor. Drept urmare, s-a întors acasă și s-a apucat de treabă.

„Am plecat la un prieten care lucrează în Anglia, la o uriașă fermă de căpșuni. Acolo, pe 120 de hectare de teren se cresc căpșuni în seră, iar producțiile ce se obțin sunt de neimaginat: 70 de tone de fructe la hectar și recoltează aproape tot anul. Când am ajuns și am văzut minunăția aceea de fermă am știut că vreau și eu să încep ceva identic acasă, în județul Vâlcea”, povestește tânărul fermier cum i-a venit ideea de a cultiva căpșuni.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Investiția inițială în România a fost de 10.000 de lei, apoi ne-am tot extins în fiecare an. Pe viitor, vrem să devenim cel mai mare producător de căpșuni din județul Vâlcea și toată cultura să o facem în solare, feriți de intemperiile naturii”, a declarat pentru stiriagricole.ro Mircea Alexandru Sanda.

Tânărul a înființat ferma „3 Căpșuni”, iar prima recoltă a fost vândută cu succes unui comerciant local. Văzând că se pot scoate bani frumoși din cultivarea căpșunilor, părinții au renunțat la cereale și au investit în achiziționarea de tehnologie, astfel că mica fermă dispune de dotări similare celor experimentate de Mircea Alexandru Sanda în Anglia.

Plantații de căpșuni și fructe de pădure, idee de afacere în România

Producția de căpșuni și fructe de pădure beneficiază, în ultimii ani, de o cerere în creștere, atât pe piața internă cât și la export. Înființarea unor astfel de plantații este posibilă pe surafețe mici de teren, cu investiții relativ reduse. În anul 2017, s-au putut solicita fonduri nerambursabile pentru înființarea, cultivarea, dar și procesarea acestor fructe, ajutorul ajungând și la 100% din valoarea proiectului.

Fiind culturi profitabile, plantațiile de arbuști fructiferi și căpșuni reprezintă idei de afaceri urmărite cu mare atenție de către persoanele ce dispun de mici suprafețe de teren în spațiul rural, în special în zonele de munte și deal.

- Continuarea după publicitate -

În România, cultivarea arbuștilor fructiferi este o afacere simplă care se află încă într-o etapă incipientă de dezvoltare, cererea fiind acoperită, în unele cazuri, din flora spontană. Arbuștii fructiferi ce pot fi cultivați cu succes în România, ținând cont de condițiile de climă și sol sunt:

  • afin;
  • zmeur;
  • mur;
  • coacăz;
  • agriș;
  • cătină;
  • soc;
  • corn;
  • măceș;
  • lonicera;
  • aronia;
  • goji;
  • smochin.