Danea Săftiuc – o botoșăneancă dată în urmărire pentru trafic de persoane în Italia a fost capturată

- Conținut sponsorizat -

O femeie dată în urmărire internaţională pentru trafic de persoane şi căutată de poliţişti mai bine de cinci ani a fost capturată în Italia. În vârstă de 57 de ani, Danea Săftiuc, de loc din comuna Păltiniş, a fost localizată în orăşelul Mascali din Sicilia, în sudul Italiei. Ridicată de carabinieri, femeia a fost dusă în închisoarea „Piazza Lanza” din Catania. Ea a fost condamnată în iunie 2012 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane, o altă botoşăneancă inculpată în acelaşi dosar fiind condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate. Potrivit anchetatorilor, Danea Săftiuc ar fi păcălit zeci de botoşăneni, de pe urma cărora ar fi câştigat mii de euro.

„Practic, oamenilor li se cereau din start câte 400 de euro drept comision şi erau duşi la muncă în sudul Italiei, unde erau transformaţi într-un fel de sclavi – trebuiau să muncească zi lumină, uneori chiar şi noaptea, primeau mâncare pe sponci şi erau obligaţi să trăiască în condiţii mizere. Lăsaţi fără paşapoarte şi fără să cunoască limba italiană, unii au muncit şi trei luni fără să vadă vreun ban. Ba mai mult, una dintre tinere, Ioana S., a fost efectiv vândută de către cei doi în vederea întreţinerii de relaţii sexuale, fiind permanent supusă intimidărilor şi ameninţărilor”, scrie monitorulbt.ro.

Umilite, muncite până la epuizare, exploatate sexual, tratate ca nişte sclave, ţinute în barăci insalubre şi izolate. Peste 5.000 de românce, plecate să muncească în Italia, ar fi în această situaţie. Deşi sunt bătute, violate, ameninţate şi şantajate, puţine au curajul să fugă, să ceară ajutor, să vorbească despre chinurile îndurate. Chiar şi aşa, e îngrijorător de mare numărul dosarelor deschise în Italia, în care românii sunt victime sau suspecţi-intermediari.

Anul trecut, în 2016, au fost întocmite peste 200 de dosare penale pentru trafic de persoane şi exploatare sexuală şi 4 pentru exploatare prin muncă. În 2015, au fost 279 de cazuri de trafic de persoane şi exploatare sexuală, iar 25 de exploatare prin muncă.

În multe cazuri, chiar românii sunt intermediari între patronii italieni şi lucrătoarele din ţară, cărora li se promit slujbe cinstite şi bine plătite.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Anul trecut, peste 600 de suspecţi au fost puşi sub acuzare pentru trafic de persoane şi exploatare prin muncă, iar 120 de persoane le-au căzut victime. Şi cifrele înregistrate în 2015 sunt alarmante: aproape 800 de suspecţi şi 18 victime ale traficului de persoane.

„Încercăm să mărim asistenţa consulară şi asistenţa în domeniul combaterii traficului. Există legislaţie la nivel european şi vrem să vedem care sunt mecanismele bilaterale cele mai în măsură să fie aplicate în cazul celor din Sicilia şi Calabria”, a spus ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

- Mai multe după publicitate -