Grație florilor viu colorate și parfumate, primula se numără printre cele mai frumoase plante ale primăverii, care ne poate înfrumuseța locuința ori grădina.
Florile de primule se simt cel mai bine în aer liber. Cu toate acestea, le poți cumpăra la ghiveci și le poți păstra într-un balcon bine luminat și aerisit.
Primulele nu rezistă la căldura din case, florile se ofilesc în câteva zile, iar planta se usucă. De aceea, cel mai bun loc este pervazul ferestrei sau un balcon neîncălzit, dacă noaptea nu mai este pericol de îngheț.
Florile de primule au nevoie de temperaturi scăzute
Primulele iubesc frigul și se simt bine la temperaturi medii de la 8 la 15 grade. Pe de altă parte, primulele iubesc și lumina, dar nu suportă soarele direct. Fie că sunt ținute în balcon sau plantate în grădină, trebuie să le găsești un loc ușor umbrit. Primula are nevoie de sol umed, dar apa nu trebuie să băltească la rădăcini. Tulpina și rădăcinile ei sunt delicate și pot putrezi ușor dacă este prea multă apă în sol. De asemenea, primula nu trebuie udată niciodată în mijlocul rozetei de frunze, pentru că apa favorizează apariția mucegaiului.
Trebuie plantate într-un ghiveci un pământ ușor și afânat, prin care apa să se scurgă rapid
După ce se ofilesc florile, primulele din ghiveci pot fi transplantate în jardiniere mai mari, cu pământ afânat și turbă. Dacă le ții peste vară la umbră și răcoare, toamna târziu sau în primăvara următoare pot înflori din nou!
În curte, se dezvoltă spectaculos la rădăcina unor pomi fructiferi cu o coroană rarefiată, care înfrunzesc mai târziu primăvara. Pământul în care le plantezi trebuie săpat înainte și amestecat cu un strat subțire de nisip pentru a deveni mai afânat.
Majoritatea primulelor înfrunzesc și înfloresc primăvara devreme și toamna. În timpul verii, mai ales în perioadele caniculare, frunzele și florile de primule se usucă și dispar cu totul, dar vor răsări plante noi din rădăcină de îndată ce se răcorește vremea.