„Cum ne-au redat italienii zâmbetul”. Mamă și fiu operați gratuit în Italia, sufereau de aceeași malformație

- Conținut sponsorizat -

Un mare de sorrisi” („O mare de zâmbete”) este un proiect medical italian care acordă cure și tratament gratuit pacienților cu malformații maxilo-faciale, la bordul unei nave militare. Din cadrul proiectului fac parte voluntari ai Marinei militare italiene și medici ai Proiectului Fundației „Operation Smile Italia Onlus”, cu scopul comun de a trata în mod gratuit copiii și adulții cu malformații maxilo-faciale, ale capului și gâtului.

Baza operațională a proiectului este transportatorul de aeronave „Cavour” echipat cu două săli de operație, o unitate de terapie intensivă și o secție de internare post-operatorie. Când transportatorul este în baza navală de la Taranto, din sudul Italiei, pacienții și rudele acestora sunt primiți și găzduiți la bordul navei. Durata șederii la spital variază de la două la trei zile, în funcție de tipul de intervenție. De asemenea, pacienții mai pot fi operați la sediile Smile House din Roma și Milano.

Medici și personal voluntar din cadrul proiectului “UN MARE DI SORRISI”. Sursa foto: Operation Smile

Despre acești medici minunați și despre activitatea lor ne-a adus la cunoștință un cititor de-al nostru, Bogdan Potcovariu, român de ani buni în Italia, al cărui fiu și soție afectați de labiopalatoschisi (denumirea în italiană), au avut posibilitatea să benefieze de tratamentele puse la dispoziție în mod gratuit și care speră ca prin mărturia lor să fie de ajutor și pentru alte persoane aflate în aceeași situație.

„Labiopalatoschisi” este denumită în vorbirea populară „buza de iepure” și reprezintă un tip de malformație congenitală cauzată de dezvoltarea facială anormală din timpul perioadei de gravidanță. Despicatura buzei superioare poate fi reprezentată de o fisură sau de o deschidere (lipsă), datorată non-fuziunii structurilor naturale a corpului. Aproximativ 1 din 700 de copii se nasc cu această problemă și poate afecta și ochii, nasul, obrajii și fruntea.

Medicul voluntar Domenico Scopelliti, vicepreședinte la Fondazione Operation Smile Italia Onlus, împreună cu un mic pacient. Sursa foto: Operation Smile Italia

I s-a întâmplat lui Iulian și mamei sale, Ioana, iar povestea lor o găsim pe site-ul celor de la Fondazione Operation Smile Italia Onlus:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Iulian Potcovariu, s-a născut cu labiopalatoschi și a fost operat de mic în România dar fără rezultate pozitive. Corecţia se face pe cale chirurgicală în urma unor mai multor intervenții şi este adaptată în funcţie de gradul acestei malformaţii. Momentul operator este stabilit în funcţie de mai mulţi parametri: severitatea malformaţiei (care se corelează cu dificultăţi tehnice de reconstrucţie), efectele chirurgiei asupra dezvoltării normale a feţei, prezenţa sau absenţa altor anomalii şi starea generală a pacientului. Iulian rămăsese cu probleme în urma operațiilor făcute în România și cu ajutorului unui medic odontoiatru din Puglia, părinții săi au intrat în contact cu cei de la „Un mare di sorrisi”.

„Băiatul a suferit două operații: una în decembrie 2016, iar cealaltă în iunie 2017. Periodic, el este vizitat de voluntarii noștri pentru a evalua intervențiile chirurgicale următoare.”, scriu cei de la Operation Smile. Apoi continuă:

„În timpul acestor verificări, tatăl lui Iulian ne-a cerut să o vizităm și pe Ioana, soția lui și mama băiatului, născută și ea cu labiopalatoschisi și tratată când era copilă.” Ca și Iulian, însă, femeia, deși operată în România mai prezenta încă unele probleme. Medicii voluntarii, în urma consultației, au decis că Ioana trebuia să se supună unei operații pentru a i se închide o fistulă pe cerul gurii, ceea ce făcea să aibă o voce foarte nazală și mai avea nevoie de revizuirea unei cicatrici pe buza superioară.

În septembrie 2017, soțul Ioanei nu putea lipsi de la muncă, așa că a fost însoțită la operație de copiii ei, de Iulian și sora lui. „De obicei asistăm la emoțiile trăite de părinți în așteptarea copilului care se află în sala de operație, dar în acest caz, pentru prima dată, ne-am aflat într-o situație foarte interesantă: doi tinerii adolescenți, un băiat și o fată, doi frați îmbrățișați, așteptând emoționați și curioși să vadă zâmbetul nou al mamei lor… ” spun medicii voluntari prezenți.

Săptămâna trecută, în ziua de 14 aprilie, Iulian a fost din nou supus unei operații de închidere a unei fistule pe cerul gurii și o septorinoplastie, de data aceasta la Smile House din Roma.

- Continuarea după publicitate -

„Familia Potcovariu reprezintă pentru noi un frumos exemplu al unei familii unite, confirmând ceea ce toți voluntarii noștri spun: că primim mult mai mult de la pacienți din punct de vedere uman, decât ceea ce le oferim noi” scriu italienii de la Fondazione Smile Italia Onlus.

Iulian și Ioana Potcovariu, pacienți tratați de Fondazione Operation Smile Italia Onlus. Sursa foto: Operation Smile Italia

„Ne-au consultat, ne-au operat, ne-au îngrijit, fără să plătim un ban. Le suntem recunoscători și dorim să spunem acest lucru la cât mai multă lume, cine știe câți mai au nevoie de ajutor, așa cum am avut noi!” ne-a spus emoționat Bogdan Potcovariu, soțul Ioanei și tatăl lui Bogdan.

Operation Smile Italia Onlus  are sediul legal în Via Panama 52, 00198, Roma. Răspunde la numărul de telefon: 06 85305318 și fax: 06 8551456.