Coșmarul unui zidar român din Italia, arestat pe nedrept și dus la închisoare în urma unei erori judiciare

Un român în vârstă de 44 de ani, care lucrează ca zidar în Italia, a trăit un adevărat coșmar după ce a fost arestat în mod eronat sub acuzația de a fi participat la două jafuri comise în Elveția, relatează publicația Open.online.

Deși se afla la locul de muncă din Roma, el a fost arestat pe 24 septembrie și dus la penitenciarul Regina Coeli. Incidentul pare să fie rezultatul unei erori de identificare cauzate de un sistem de inteligență artificială din Elveția.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit avocatului său, Manrico Pensa, românul cu inițialele A.C., muncitor în construcții, a fost acuzat de implicarea în două furturi, unul comis pe 28 iunie 2024 într-o bijuterie din Lugano și celălalt pe 5 iulie 2024 în Ascona (Elveția).

De fapt, bărbatul român era la locul de muncă în acele zile, pe un șantier din Roma, și nu avea nicio legătură cu persoana care fusese identificată ca fiind complice.

„Am încercat imediat să înțelegem ce s-a întâmplat, deoarece existau suspiciuni puternice că a fost vorba despre o eroare judiciară. De asemenea, nu exista nicio legătură cu presupusul complice”, a declarat avocatul Pensa.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Avocatul a trimis o scrisoare directă procurorului din Cantonul Ticino pe 25 septembrie, atașând dovezi care arătau prezența conaționalului nostru la locul de muncă din Roma în perioada când au avut loc furturile din Elveția.

Răspunsul nu a întârziat să apară. Procurorul general elvețian, Moreno Capella, a confirmat revocarea ordinului de arestare:

„Vă confirm că ordinul de arestare a fost revocat. Din cauza unei erori administrative, decizia anterioară, datată 4 septembrie, nu a ajuns la destinația corectă.”

Această eroare administrativă a permis ca A.C. să fie arestat și să rămână încarcerat pentru 24 de ore, trăind cu teama unei posibile extrădări în Elveția.

În seara zilei de 25 septembrie, Curtea de Apel din Roma a emis o decizie de eliberare imediată a muncitorului, după ce Ministerul de Interne a confirmat că nu mai era necesară reținerea acestuia.

- Continuarea după publicitate -

Cauza exactă a erorii rămâne un mister, dar avocatul Pensa a sugerat că inteligența artificială utilizată pentru a analiza imaginile de supraveghere ar fi fost responsabilă pentru identificarea greșită a românului, care își desfășura activitatea în mod onest, la sute de kilometri distanță de locul infracțiunilor.