Peste 16.000 de cazuri de copii rămaşi singuri acasă fără părinţi, aceştia căutându-şi locuri de muncă peste hotare, sunt înregistrate în sud-estul ţării noastre, relevă un raport prezentat vineri, la Constanţa, de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul dezbaterii „Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate – aspecte legale şi bune practici de intervenţie.”
Numărul copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 16.714, numai în sud-estul României
Potrivit preşedintelui executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, datele statistice colectate cu sprijinul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului indică faptul că numărul copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 16.714, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, dintre care 3.708 copii în judeţul Constanţa, 6.218 – în judeţul Galaţi, 3.238 copii în Vrancea, 2.061 – în judeţul Buzău, 1.188 copii în judeţul Tulcea şi 301 copii în judeţul Brăila.
„Sunt lucruri pe care statisticile nu le pot arăta, oricât de dramatice ar fi cifrele: traumele emoţionale, fragilizarea acestor copii nevoiţi să crească cu unul sau, în foarte multe cazuri, cu ambii părinţi prezenţi în viaţa lor doar prin telefon, de la distanţă. Dincolo de asta însă, sunt probleme grave, cotidiene cu care aceşti copii se confruntă zi de zi, pentru că în multe situaţii nu există un reprezentant legal în grija căruia să fi fost lăsaţi. Aceasta este miza noastră acum, să ne asigurăm că aceşti copii sunt legal în responsabilitatea cuiva, că pot merge în tabere, la medic atunci când e nevoie, fără a se simţi, încă o dată, izolaţi de ceilalţi colegi”, a declarat Alexandrescu în cadrul dezbaterii.
Necesitatea unui reprezentant legal
Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa, Irina Ermolaev, a subliniat că se impune desemnarea unui reprezentant legal căruia să-i fie încredinţat copilul ai cărui părinţi pleacă să muncească în străinătate.
„Este crucial ca părintele, atunci când pleacă să muncească în străinătate, să îşi lase copilul în siguranţă, în grija bunicilor sau a altor rude. Însă nu este suficient. Se impune numirea unui reprezentant legal, astfel încât copilul să poată beneficia de toate oportunităţile, pe plan educaţional şi nu numai, fiindu-i facilitată participarea la toate evenimentele din şcoală, de exemplu, unde este nevoie de acordul reprezentantului. Totodată, pentru ca echilibrul emoţional al copiilor să nu aibă de suferit, serviciile de informare şi consiliere – pentru ei şi cei în grija cărora rămân – sunt esenţiale”, a spus Ermolaev.
Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor
Dezbaterea desfăşurată la Constanţa a fost organizată în cadrul proiectului „Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor, prin centre de zi”, implementat de Salvaţi Copiii cu finanţare de la The Velux Foundations şi cu susţinerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerului Educaţiei Naţionale, direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, serviciilor publice de asistenţă socială, inspectoratelor şcolare judeţene şi şcolilor.
În cadrul proiectului, copii afectaţi de migraţia economică a părinţilor, părinţii acestora şi persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de servicii de suport educaţional, psihologic şi social, prin programele locale din oraşele Bucureşti, Piteşti, Braşov, Craiova, Mangalia, Târgovişte, Petrila, Lupeni, Reşiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Sighişoara, Suceava, Negreşti, Timişoara, Târgu Mureş. AGERPRES