Confruntarea cu umbrele violenței asupra femeilor și cum a ajuns 25 noiembrie să devină o zi simbolică în această luptă

- Conținut sponsorizat -

La data de 25 noiembrie, marcând Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, stabilită oficial de Națiunile Unite în 1999, ne reamintim de curajul și sacrificiul surorilor Mirabal – Patria, Maria Teresa și Minerva – supranumite „mariposas” (fluturi), care au luptat împotriva dictaturii generalului Rafael Trujillo în Republica Dominicană.

Ele au fost torturate și ucise la data de 25 noiembrie 1960, eveniment care a stârnit indignare la nivel mondial și a contribuit la căderea regimului Trujillo.

Belgica Adele, sora lor care a supraviețuit, a dedicat viața susținerii memoriei surorilor sale și îngrijirii celor șase nepoți orfani.

În semn de respect pentru Patria, Maria Teresa și Minerva, fiecare 25 noiembrie deschide o perioadă de 16 zile dedicate activismului împotriva violenței de gen, care se încheie la 10 decembrie cu Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Simbolurile recunoscute ale acestei zile sunt pantofii și băncile roșii, reprezentând lupta împotriva maltratărilor și a feminicidului.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Această tradiție a fost inițiată în 2009 de către artista mexicană Elina Chauvet în Ciudad Juárez, pentru a comemora victimele violenței, inclusiv pe sora ei, ucisă de soț la vârsta de 20 de ani.

Violența domestică este un fenomen răspândit la nivel mondial, afectând femeile din toate categoriile socio-economice și educaționale.

În Italia, conform datelor ISTAT, 31,5% dintre femei cu vârste între 16 și 70 de ani au suferit o formă de violență pe parcursul vieții lor.

Studiile arată că 32,4% dintre copiii aflați în grija serviciilor sociale sunt martori ai violenței împotriva mamelor lor, făcând din violența asistată a doua formă de maltratare a minorilor în Italia.

Pentru a sprijini victimele violenței domestice, este crucial să asculți fără a judeca, să reafirmi că violența nu este niciodată justificată și să recunoști dificultățile exprimate de femei.

- Continuarea după publicitate -

Centrele Antiviolență oferă suport, consiliere psihologică și asistență juridică. În cazuri de pericol imediat, este esențial să fie contactate forțele de ordine.

Violența psihologică, o formă frecventă de abuz în relațiile intime, este definită ca orice constrângere fizică sau psihică ce provoacă teroare, suferință sau moarte.

„Gaslighting” (o formă de abuz psihologic în care victima este deziluzionată, îndoindu-se de propria memorie, percepție și sănătate mintală), este un exemplu clar.

Efectele violenței psihologice pot fi la fel de devastatoare ca cele fizice, conducând la probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și PTSD.

- Continuarea după publicitate -

Educația pentru non-violență începe de la o vârstă fragedă, concentrându-se pe construirea de relații bazate pe respect și egalitate.

Inițiativele educaționale și prevenirea violenței de gen sunt esențiale pentru schimbarea stereotipurilor și prejudecăților culturale, promovând o cultură de egalitate și non-violență.

Recunoașterea faptului că violența de gen este o problemă structurală înrădăcinată în inegalitatea de gen și perpetuată de stereotipuri culturale este crucială pentru a aduce schimbări semnificative în comportamente și atitudini.

În acest sens, educația și sensibilizarea sunt esențiale pentru a promova o societate mai echitabilă și non-violentă.

- Continuarea după publicitate -

Sunteți victima sau martorul unor scene de violență domestică?

Vă reamintim, ca de obicei, datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor:

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.