Combaterea violenței în familie – semn de progres și civilizație

- Conținut sponsorizat -

România trebuie să-și asume lucruri și să depășească faza de reacție devenind proactivă în ceea ce privește rezolvarea problemelor determinate de violența domestică”, a declarat vineri, 7 octombrie, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, relatează AGERPRES.

La 1 septembrie 2016 a intrat în vigoare Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, (Convenția de la Istanbul), ratificată de Parlamentul României prin Legea nr. 30/2016.

Potrivit acestui document, violența familială și cea împotriva femeilor, în special, reprezintă o violare a drepturilor omului și o formă de discriminare.

Documentul introduce sancțiuni penale pentru acte de violență psihică și fizică, molestări psihologice insistente ce violează intimitatea, cât și căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența sexuală, hărțuirea sexuală, avortul forțat și sterilizarea forțată.  Vor fi deasemenea recunoscute drept infracțiuni, înlesnirea sau complicitatea și tentativa comiterii unui act de violență.

Ce este violența domestică?

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Violența domestică este violența manifestată fizic sau verbal, săvârșită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferințe fizice, psihice, sexuale, emoționale ori psihologice.

Violența domestică este o infracțiune și este pedepsită prin lege!

Ce cauzează violența domestică?

Nu există o singură cauză a violenței domestice ci mai degrabă este o combinație de factori precum atitudinile societății, reacțiile comunității și experiențele psihologice individuale ale agresorilor și victimelor, inclusiv.

Violența domestică este rezultatul dorinței agresorului de a avea putere și control. Femeile sunt considerate mai puțin importante de către marea majoritate a bărbaților din societatea noastră, ceea ce creează un dezechilibru de putere între sexe.

- Continuarea după publicitate -

Cei mai afectați sunt copiii care provin din astfel de familii, copii care trăiesc într-un mediu unde violența în familie a devenit un mod de viață și care riscă să fie traumatizați atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere psihologic. Chiar dacă sunt victime ale violenței în familie sau doar martori, consecințele își pun amprenta atât asupra copilăriei dar și asupra vieții de adult.

Părinții reprezintă modele de urmat pentru orice copil, violența în familie îi va transmite că aceasta este un comportament normal, astfel, copilul va crește acceptând violența ca pe o normalitate eronată, din păcate, crezând în ceea ce vede: partenerul mai puternic se impune prin forță!

Consecințe ale violenței domestice la nivel psihologic și comportamental ale victimelor:

  • lipsa încrederii în sine;
  • stări confuzionale care oscilează între frică, furie sau vină;
  • impulsuri de agresivitate;
  • insomnii, coșmaruri;
  • frica de a fi atins sau de a fi apropiat de cineva;
  • neîncredere;
  • frica de a comite greșeli;
  • neliniște, agitație;
  • probleme de nutriție;
  • manifestări legate de stres, precum dureri de cap, dureri de stomac, urinarea involuntară pe timpul nopții (în cazul copiilor);
  • deficiențe ale comportamentului social;
  • abuzul de droguri sau/și alcool.
  • automutilarea (tendința de a se auto răni).

Aproape 800 de femei au murit în România din cauza violenței domestice în ultimii 7 ani, potrivit Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Mai mult, cifrele arată că în România o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.

- Continuarea după publicitate -

Atenție!!

Violența din familie te va marca pe tine și copilul tău pentru toată viața!

Dacă te confrunți cu o astfel de situație, îndepărtează-te cât mai repede de mediul violent!

Pentru a se putea lua măsuri împotriva agresorului este necesară o declarație din partea victimei la organele competente.

- Continuarea după publicitate -

Autosesizarea funcționează în cazul organelor de poliție, doar după 90 de zile de spitalizare a persoanelor supuse violențelor.

Soluția cea mai la îndemână a victimelor este denunțarea abuzurilor subite!

Site-ul Violența Împotriva Femeilor vă oferă o listă completă la nivel național la care se poate apela în caz de violență în familie.

Pe teritoriul Italiei se pot accesa în caz de violență domestică și ne putem adresa la:

În ce privește eradicarea și stoparea violenței domestice în România, Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și a Persoanelor Vârstnice din România a declarat:

”Cele trei planuri pe care le urmărim pe acest segment sunt: planul social, individual și instituțional. Primul plan pleacă de la valorile acestui popor, de la modul în care societatea vede violența domestică și înțelege modul de a reacționa la violența domestică.Să nu uităm că peste 328  de femei au murit în ultimii doi ani în România din cauza bătăilor din partea partenerilor lor. Nivelul individual este modul în care societatea reacționează atunci când vedem violența domestică. Am decis să avem în consultare publică două programe destinate acestui aspect și care se referă la înființarea de centre pentru victime și centre pentru agresori. Oamenii care au ajuns într-un astfel de conflict trebuie ajutați. Trebuie să vedem ce a dus la fenomenul de violență. Trebuie înțeles și ordinul de interdicție, nu doar un ordin de protecție, cum este astăzi. La nivel instituțional, începem să fim aliniați cu țările dezvoltate”.