La 46 de ani Claudia Șerdan, folkista sătmăreancă stabilită la Milano de 20 de ani, schimbă muzica! După ani de colaborări cu mai multi artiști italieni, azi Claudia se pare că a găsit echilibrul muzical alături de trupa Fracassoni.
Cine sunt Fracassoni?
Tineri italieni pregătiți de un important nume al rockului românesc: Dan Sârbu, fost chitarist al trupei Iris, autor a multor piese de neuitat din rockul românesc.
Danețu, cum îi spun prietenii, a fost chitarist al formației Riff și al formației IRIS în anii dictaturii comuniste și imediat după revoluția din 1989. În prezent, trăiește de mulți ani la Bergamo, în Italia, alături de Roberta, soția sa, și de Daniele, fiul lor în vârstă de 18 ani, căruia i-a transmis dragostea și pasiunea sa pentru muzică. Daniele, sub îndrumarea și tutela artistică a tatălui său a înființat „Fracassoni”, care au câştigat diverse concursuri în Italia, în Franţa, fie la festivaluri, fie în emisiuni TV muzicale specializate, fiind o formaţie mediatizată în Peninsulă la toate nivelurile.
Destinul a vrut ca Dan Sârbu și Claudia Șerdan, să se întâlnească pe meleaguri italiene și să decidă o colaborare cu „Fracassoni”, elevii lui Danețu.
Claudiei îi place mult să cânte, a început de mică, la 9 ani câștiga primul premiu la Festivalul National Cântarea României, cu piesa „Gândăcelul” pe versurile Elenei Farago și pe muzica micuței Claudia Şerdan de atunci, la 10 ani debuta în cenaclul „Cetatea” iar la 14 ani urca, cu chitara în brațe, pe scena cenaclului „Flacăra” al lui Adrian Păunescu.
În 1997 s-a stabilit la Milano, unde în prezent are o intensă activitate muzicală, participând și organizând evenimente muzicale importante și domolind dorul din inimile românilor de casă, de țară și de muzica românească!
Claudia, am înțeles că între tine și băieții lui Danețu, Fracassoni, s-a creat o legătură specială. Povestește-ne cum i-ai cunoscut și ce ți-au inspirat de la bun început?
Știam că Dan Sârbu trăiește aici, în Italia, aproape de mine și auzisem de Fracassoni așa că am mers la Bergamo la un concert al lor în aer liber, să îi ascult. Începând de la sound chek am început să îi observ, mi-au atras repede atenția în mod deosebit, ceva din mișcările lor, din atitudine, îmi trezea amintiri și nostalgii. Îi priveam cum se mișcau printre cabluri și printre instrumente, cum pregăteau totul. Am ascultat primele sunete ale instrumentelor și da, am recunoscut în ei „școala” IRIS. Îi priveam, erau tineri, pregătiți, profesionali, serioși, îmi aminteau vorba aia a moţului: „nu contează cât de lung am părul, important e cât și cum iubesc.”
Ei iubesc. Dragostea lor pentru ceea ce fac o simți în atmosfera ce se crează în jurul lor. În ciuda numelui „Fracassoni” (Zgomotoși), ei sunt un concentrat de bun simț, cu ani de muncă în spate în ciuda vârstei lor tinere, studiu, cultură, inteligență și multe altele pe care nu stau să vi le înșir acum. Defectele lor? Nu le-am găsit încă, le vom descoperi mergând înainte!
Faceți parte din generații diferite, veniți din lumi și școli diverse dar vă unește entuziasmul și dragostea pentru muzică. Primii pași ai colaborării dintre voi cum au decurs?
Ne-am pus repede pe treabă și în foarte puțin timp am reușit să înregistrăm o piesă pe versurile poetei Olimpia Danci artistă romancă stabilită și ea în Italia, muzica mea, cu aranjamente Fracassoni. Le-am spus: „ăsta e textul, e cam trist dar foarte frumos, asta e linia melodică. În rest, faceți ce vreți! Puneți ce credeți voi că e mai bine.”
Precum un puzzlle s-a născut această primă piesă… Fiecare a găsit bucata perfectă, la locul potrivit. Îmi place să lucrez cu ei. Au mii de idei, sunt foarte, foarte pregătiții, am multe de învățat de la ei. Mă simt și mai tânără printre ei deși le sunt așa, ca o mătușă. Cu ei se lucrează serios, se râde, se glumește, ne împărtășim și ne ascultăm ideile și le încercăm.
Îi ador!
Sunteți acum „Claudia & Fracassoni”. Pe tine te cunoaștem, se vorbește des în comunitatea românească din Italia despre tine și despre evenimentele la care participi. Ce ne poți spune despre ceilalți membri ai trupei?
Hai să vi-i prezint unul câte unul:
Davide Pagnoncelli, zis Daviz – (voce, clape și chitară), este născut în 1995 și este familiarizat cu muzica de foarte micuț datorită părinților săi, care nu erau muzicieni dar pasionați muzică iar în casa lor se asculta foarte des diverse genuri muzicale.
La șapte ani a învățat să cânte la flaut dar instrumentul care l-a atras atunci a fost o tastatură mică, din alea, de jucărie, pe care părinții săi i-au făcut-o cadou și la care Davide petrecea ore întregi interpretând melodii după ureche.
După ce a absolvit liceul în 2015, Davide s-a înscris la Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano la secția Muzică Electronică unde studiază ompoziția electroacustică. În aprilie 2016 a decis să se alăture proiectului Fracassoni.
Angelo Crespi (chitară și voce), născut în 1993, încurajat de tatăl său ascultă încă de mic, cu multă pasiune, muzică de diverse genuri, de la Led Zeppelin la Lucio Battisti.
Grație unor bănuți primiți cadou pe la 12 ani, Angelo și-a cumpărat prima chitară electrică, iar în 2006, în timp ce frecventa liceul, și-a manifestat interesul pentru stilurile muzicale contemporane, așa că s-a înscris la Școala de Muzică Red din Medolago.
În iunie 2013 Angelo a decis să se alăture proiectului Fracassoni, aducând cu el energie nouă și purtând trupa la un nivel mult mai înalt. Din septembrie 2014, a urmat cursul de chitară al maestrului Michele Gentilini la Școala de Muzică CDpM din Bergamo.
Davide Perini (bass și voce), născut în 1994, și-a început viața muzicală în 2006 la vârsta de doisprezece ani când, rătăcind prin casă găsește o custodie din piele neagră veche și uzată, o chitară bass de la un văr de-al tatălui său. Davide învață repede cum să se „joace” cu chitara găsită abandonată, care în curând își schimbă destinația și devine primul său instrument muzical.
În octombrie 2009, împreună cu alți tineri muzicieni, a fondat proiectul Fracassoni.
Din octombrie 2013 a studiat informatica muzicală la Universitatea din Milano și din septembrie 2014 a urmat cursul de bass al maestrului Marco Esposito la Scoala de Muzica CDpM din Bergamo.
Daniele Sîrbu Villa (baterie, clape, voce),este fiul lui Danețu, bate încă de când avea numai trei ani la tobe, cântă la pian și cu vocea. A început să studieze pianul la șase ani, după care a făcut cursul pre academic la Conservator, înainte să dea examen la liceul muzical unde a intrat nici mai mult, nici mai puțin cu nota 10!
În 2009, pe când Daniele avea doar 10 ani, înființează sub tutela tatălui său și împreună cu alți colegi italieni, formația „Fracassoni” (Zgomotoși).
Se pun serios pe treabă și în 2013 grupul era cotat drept unul dintre cele mai tari nou-venite din Italia.
Cam ăștia suntem, eu și ei, Claudia & Fracassoni, îi ador și cred foarte mult în acest proiect al nostru. (Claudia Șerdan)
Despre Claudia Șerdan și Dan Sîrbu Villa mai puteți citi:
- Claudia Șerdan: despre reputația pe care o au femeile românce în Italia
- Claudia Șerdan: o româncă, o chitară și poezia muzicii folk românești emigrate în Italia
- Claudia Șerdan: „elevii mei italieni vin la cursuri în scaunul cu rotile, în semn de respect pentru ei am renunțat la tocuri și fuste sexy”
- Dan Alex Sîrbu Villa: o filă din istoria rockului românesc trăiește, de ani buni, în Italia