Cetățean moldovean își ucide fiul și înjunghie soția. Italia condamnată la CEDO pentru că nu a asigurat protecția familiei

- Conținut sponsorizat -

Tragedia a avut loc în luna noiembrie a anului 2013, în localitatea Remanzacco din provincia Udine, unde un cetățean moldovean, Andrei Talpiș, în vârstă de 48 de ani, locuia împreună cu soția sa Elisaveta, 49 ani, femeie cu dublă cetățenie, română și moldoveană, și cei doi copii ai lor.

Până la acea dată, Elisaveta a depus plângere la Poliția din Remanzacco împotriva soțului său, Andrei, de mai multe ori, prima solicitare de intervenție a autorităților datând din luna iunie 2012, atunci când femeia a declarat autorităților că soțul, sub efectul alcoolului, ar fi fost violent cu ea. Ajunși la fața locului, agenții de poliție au găsit bărbatul beat în mijlocul străzii și au luat la cunoștință rănile femeii printr-un proces verbal, însă nu s-a formalizat un denunț împotriva bărbatului, la acea dată.

În data de 19 august 2012, Andrei își amenința soția cu un cuțit și o constrângea să meargă cu el într-un loc unde Elisaveta ar fi urmat să aibă raporturi sexuale cu el și cu câțiva prieteni de-ai săi. Pe drum, însă, femeia a cerut ajutorul unor agenți de poliție care au amendat bărbatul pentru port ilegal de arme albe și s-au limitat la a trimite femeia acasă. Dar femeia nu a mers acasă ci s-a îndreptat spre secția de urgențe a spitalului din zonă unde medicii au identificat mai multe răni pe corpul femeii, dându-i acesteia o săptămână de concediu medical.

În urma acestui episod Elisaveta este luată în grijă de asociația „Donne in Rete Contro la violenza”, asociație care ajută femeile care au suferit abuzuri și violențe. Dar după trei luni este nevoită să plece din grija asociației deoarece primăria, prin agenții de la Serviciile Sociale din Remanzacco, decide că acest caz nu este de o gravitate atât de mare încât femeia să fie ținută, pe banii statului, sub protecția asociației, Elisaveta ajungând astfel să doarmă atât în stradă cât și pe la niște prieteni, pentru o perioadă de timp.

Într-un final a găsit un loc de muncă ca îngrijitoare, ceea ce i-a permis să închirieze un apartament, dar soțul continua să o sune. În data de 5 septembrie 2012 Elisaveta a depus o plângere la poliție împotriva soțului pentru violență și amenințări, cerând autorităților locale să o apere atât pe ea cât și pe cei doi copii ai săi, un băiat și o fată.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, primul contact oficial pe care femeia l-a avut cu anchetatorii în urma plângerii depuse a fost după 7 luni, mai exact în data de 4 aprilie 2013, când femeii i s-a cerut o declarație cu privire la cele întâmplate în septembrie 2012 după care nu s-a mai luat nicio măsură din partea autorităților până în luna august, 2013, când soțul Elisavetei ar fi fost amendat cu 2.000 de euro pentru leziunile provocate soției și plângerea femeii a fost arhivată.

Câteva luni mai târziu, pe data de 25 noiembrie 2013, Elisaveta apelează din nou la autorități, plângându-se de o ceartă cu soțul. Acesta fusese transportat între timp la spital, în stare de intoxicație cu alcool și apoi externat după câteva ore. În jurul orei 2:00 din acea noapte, Andrei, soțul Elisavetei este găsit de carabinieri rătăcind pe străzile din localitatea Remanzacco, în stare de ebrietate, este amendat și apoi trimis acasă.

La numai două ore după întâlnirea cu carabinierii, Andrei se întoarce în apartamentul femeii, a luat un cuțit și a început să amenințe din nou soția. Între ei intervine fiul acestora,  Ion, în vârstă de 19 ani, dar băiatul este înjunghiat mortal de către tatăl său. Elisaveta încearcă să fugă de furia criminală a soțului dar acesta reușește să o oprească, aplicându-i mai multe lovituri de cuțit în piept.

Arestat imediat, Andrei ajunge la proces și în ianuarie 2015 bărbatul este condamnat la închisoare pe viață pentru omucidere și tentativă de omor dar și pentru port ilegal de arme și violență domestică.

Elisaveta, însă, consideră că această tragedie putea fi evitată dacă autoritățile italiene își făceau treaba cum trebuie, așadar pe data de 23 mai 2014 decide să sesizeze CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg) despre refuzul instanțelor italiene de a-i acorda protecție, în ciuda numeroaselor solicitări depuse.

- Continuarea după publicitate -

Iar judecătorii de la Strasbourg îi dau dreptate, condamnând astfel statul italian pentru lipsa de reacție la solicitările femeii bătută și amenințată de soț, obligând Italia printr-o sentință care va deveni definitivă peste trei luni, dacă părțile implicate nu vor face recurs, să plătească Elisavetei Talpiș o despăgubire morală de 30.000 de euro, plus o despăgubire de 10.000 de euro care reprezintă cheltuielile legale pentru proces.

Este prima condamnare de acest gen, pentru o infracțiune legată de violența domestică, pe care o primește Italia, CEDO considerând că statul italian a încălcat Articolul 2 (dreptul la viață) și Articolul 3 (care interzice tratamentele inumane sau degradante) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a mai stabilit că Elisaveta Talpiș a fost „victimă, în calitate de femeie, a unei discriminări care contravine Articolului 14 din respectiva Convenție.

Citește și: De la „merita o bătaie” la „a căutat-o cu lumânarea”, violența împotriva femeii are un singur nume: durere!