Cercetătoarea Cătălina Curceanu: „Românii din Italia își câștigă în mod cinstit pâinea”

Cercetătoarea româncă în domeniul fizicii fundamentale Cătălina Curceanu, este un nume binecunoscut românilor din Italia. Românca noastră coordonează o echipă de cercetători în cadrul „Laboratori Nazionali di Frascati”, în apropierea Romei, cel mai mare laborator de cercetare italian în domeniul fizicii nucleare şi al particulelor elementare.

Cătălina Curceanu a obţinut doctoratul la experimentul Obelix, la celebrul laborator CERN din Geneva, iar de-a lungul timpului, a condus o serie de experimente în cadrul cărora a efectuat măsurători unice în lume. „Am decis că fizica va fi ceea ce voi face în viaţă încă de când aveam 12-13 ani. Nu am avut niciun dubiu şi, chiar dacă mă pasionează şi alte subiecte, fizica rămâne prima şi marea mea iubire.”, a declarat cercetătoarea într-un amplu interviu dedicat celor de la Adevărul.

Cercetătoarea româncă a venit în Italia în anul 1991. Despre activitatea de început și despre ce diferențe a notat atunci între condițiile din România și cele din țara gazdă, Cătălina Curceanu spune:

«Ceea ce m-a surprins în mod plăcut în Italia a fost mediul extraordinar de favorabil şi primitor, posibilitatea de a propune noi idei şi de a fi încurajat în a le dezvolta. Pe urmă, laboratoarele erau înzestrate cu tehnică modernă, mult mai modernă decât ceea ce văzusem în România. Se efectuau experimente sofisticate, în diverse laboratoare din lumea întreagă, iar cercetătorii, inclusiv cei cu poziţiile cele mai înalte, nu pretindeau să „dea ordine“, ci discutau de la egal la egal cu toţi colegii în luarea deciziilor. Un dinamism şi o atmosferă foarte favorabile cercetării.»

Cătălina Curceanu, cercetătoare româncă în domeniul fizicii fundamentale

Aflată în Italia de 27 de ani și bucurându-se de succes în activitatea pe care o desfășoară, cercetătoarea româncă nu și-a uitat originile, despre compatrioții săi din peninsulă povestește: 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

«În 1991, când am ajuns în Italia, nu erau mulţi români aici şi am fost primită cu braţele deschise. Ulterior, când numărul românilor a crescut şi ţinând cont că nu toţi sunt „uşi de biserică“, au fost ceva tendinţe din partea anumitor italieni de a-i considera pe români potenţiali infractori. Chiar dacă pe mine în mod direct acest lucru nu m-a afectat, am decis să particip acum câţiva ani la transmisiunea TV „Porta a Porta“, pentru a combate această tendinţă şi a afirma în mod cât mai clar că majoritatea românilor sunt muncitori şi nu doar că îşi câştigă în mod cinstit pâinea, ci şi contribuie la bunăstarea Italiei şi a italienilor, prin taxele pe care le plătesc şi prin munca pe care o desfăşoară. Din păcate, chiar acum câteva zile, a fost un nou episod în care trei tineri români au jefuit o vilă în Lanciano, rănindu-i pe proprietarii acesteia. Aceste fapte nu ne fac cinste şi ar trebui combătute chiar de noi, comunitatea românilor.»

O parte dintre fizicienii care sunt în echipa coordonată de românca noastră la Laboratorul nuclear Frascati, sunt români

«Da, la ora actuală conduc un grup de circa 20 de cercetători la institutul de la Frascati. Printre aceştia se numără şi trei români care lucrează de ani buni în grupul meu, cu mult succes. Experimentele pe care le efectuăm, atât în Italia, la acceleratorul DAFNE, care este chiar aici, la Frascati, şi la laboratorul de sub muntele Gran Sasso, cât şi în Japonia, la J-PARC, sunt dedicate fizicii nucleare şi mecanicii cuantice. În cadrul fizicii nucleare studiem o formă de materie exotică, aşa-numiţii atomi kaonici, care sunt atomi în care electronii sunt înlocuiţi cu o particulă ce se numeşte kaon, formată din cuarci.»

Cătălina Curceanu, cercetătoare româncă în domeniul fizicii fundamentale,

În luna martie a anului trecut, numele dr. Cătălina Curceanu s-a aflat în lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinşi de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs), scrie covasnamedia.ro. Premiul ajunge în fiecare an doar la nouă specialişti în diverse domenii din toată lumea, de la paleontologie, la psihologie şi ştiinţe sociale, Cătălina Curceanu fiind singura selectată pentru a reprezenta ramura fizicii.

Ea a fost decorată recent de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, alături de Dana Brânzei, cercetător la „Istituto FIRC di Oncologia Molecolare” din Milano și de doctorul Gheorghe Cerin, preşedinte al Asociaţiei Medicilor Români din Italia.

Întregul articol despre Cătălina Curceanu redactat de Adevărul, îl puteți citi aici.