Cei mai merituoși studenți români din străinătate premiați la Gala LSRS. Iuliana Ţâbian a obținut marele premiu

- Conținut sponsorizat -

Tineri români cu rezultate academice şi extracurriculare de excepţie din ţară şi de peste hotare au fost premiaţi marţi în cadrul celei de-a X-a ediţii a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), care a avut loc în Aula Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Marele Premiu a fost obţinut de Iuliana Ţâbian, de la Imperial College London, Marea Britanie

Iuliana este studentă în anul 4 la Master (MEng) în Inginerie Aeronutica la Imperial College London și fostă elevă a Colegiului Național Andrei Șaguna, Brașov.

Iuliana Ţâbian, Imperial College London, Marea Britanie. Foto: LSRS

Câştigătoare la categoria Studentul anului în România a fost Ioana Marcela Brînzac de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, la categoria Europa Universitar – Cristina Gherghişan-Filip, University of East Anglia, câştigătorul la categoria Europa Post-Universitar a fost Ovidiu Csilik, de la Carnegie Institute for Science Stanford – SUA, la categoria Alte Continente – Radu Sava, de la Universitatea Tsinghua, Beijing, China.

La categoria America de Nord a câştigat Cătălina Paula Spătărelu, de la Dartmouth College din SUA, la categoria Arte – Elena Andreea Teleagă, de la Slade School of Fine Arts, University College London, la categoria Erasmus – Daniela Androaie, de la ISAE Supaero, din Franţa.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Numai aici este acasă – acasă, unde v-aţi născut, acasă, acolo unde vă aşteaptă părinţii şi, vă mărturisesc cu toată sinceritatea, nu numai părinţii vă aşteaptă. Dacă aş spune că vă aşteaptă România s-ar putea să consideraţi că spun vorbe prea mari. Nu, cred că suntem într-un moment în care într-adevăr putem să spunem apăsat: România vă aşteaptă!”, a afirmat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Ministrul a subliniat că ţara are nevoie de întoarcerea reprezentaţilor elitelor din şcoala românească

„Astăzi patru milioane şi jumătate, poate spre cinci, de români trăiesc în afara graniţelor României. Cred că nicio ţară nu poate să spună că a participat atât de profund şi atât de mult la integrarea în UE aşa cum a participat România. Sigur, este partea noastră de bucurie cu amărăciunea pe care nu se poate să nu o avem. (…) Dumneavoastră reprezentaţi elitele din şcoala românească, v-aţi pregătit peste hotare în învăţământul superior la orice nivel ar fi, licenţă, masterat, doctorat şi România are nevoie să vă întoarceţi cu ceea ce aţi câştigat acolo şi să încercaţi aşa cum alţii şcoliţi în afară s-au întors şi au făcut România Mare. Dumneavoastră, generaţia pe care o reprezentaţi, trebuie să vă întoarceţi acasă şi să faceţi o lume scoasă din minţi, din minţile dumneavoastră pe care le-aţi mobilat şi aici şi afară”, a spus Andronescu.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis mesajul său studenților români premiați: 

„Doresc să felicit Liga Studenților Români din Străinătate, precum și reprezentanții sectorului privat pentru inițiativa lor de a premia o parte dintre studenții români care s-au distins prin cariera lor academică peste hotare. Acești tineri sunt ambasadori ai culturii și ai educației românești și reprezintă un important vector în construirea imaginii țării noastre.

- Continuarea după publicitate -

În anul care tocmai s-a încheiat am reflectat cu toții asupra istoriei României centenare. Fără contribuția tinerilor români care au studiat peste granițe nu s-ar fi putut pune bazele României moderne. Generația pașoptistă, de exemplu, s-a folosit de experiența studiilor în Europa de Vest pentru a promova ideea unor instituții democratice și moderne în țările române. Progresul tehnologic și cultural al țării noastre a fost mereu facilitat de libera circulație a ideilor, de cooperarea cu alte popoare din Europa și din lume.

Din păcate, în ultimii ani această mobilitate a fost de cele mai multe ori unidirecțională. România are de pierdut de fiecare dată când un tânăr nu găsește acasă oportunitățile profesionale și personale pe care le caută. Nu înseamnă însă că trebuie să descurajăm mobilitatea academică, pentru că aceasta reprezintă o sursă importantă de parteneriate și contribuie la realizarea de proiecte economice sau de cercetare comune cu specialiști din alte state. În contextul globalizării, tinerii români care studiază în afara granițelor pot deveni un catalizator pentru dezvoltarea economică și socială a României.

În acest sens, îndemn câștigătorii de astăzi să își folosească talentul și competențele pentru a contribui la progresul economic și social și pentru a-și folosi energia în proiecte de succes. Puneți în valoare educația pe care ați primit-o aici, în România, și arătați întregii lumi că românii sunt un popor deschis și creativ!

Vă felicit, dragi câștigători ai premiilor Ligii Studenților Români din Străinătate! Vă doresc succes în activitatea voastră și sper că veți reuși să vă transpuneți talentul în realizări notabile de-a lungul anilor care urmează, inclusiv în țara noastră.

- Continuarea după publicitate -

Cu ocazia celei de-a zecea ediții a Galei, vă urez «La mulți ani!» și sunt convins că evenimentul va continua să fie un punct de reper în recunoașterea meritelor studenților români din întreaga lume.”