Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită duminică pe 27 mai anul acesta, președintele României, Klaus Iohannis, se adresa românilor plecați în străinătate într-un discurs în care arăta aportul important al acestora la dezvoltarea țării, în urma unei eventuale întoarceri masive în țara de origine.
Președintele Iohannis sublinia în discursul său:
„Instituţiile statului român au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în ţara lor. Doar astfel, românii pot reveni acasă pentru a-şi pune în slujba comunităţii toate aptitudinile, mentalitatea înnoită şi experienţa dobândită în străinătate, care pot astfel contribui la dezvoltarea unei Românii puternice”.
Redăm mai jos câteva comentarii cu răspunsuri ale românilor din cele mai mari comunități aflate în diaspora. Din Italia, Spania și Marea Britanie:
Din Italia
Elena: „Faceți ceva pentru cei rămași în țară, ca să ne demonstrați că se poate și atunci vom veni și cei de pe-afară. Suntem dezamăgiți de situația din țară și suntem sătui de minciuni, de promisiuni și de vorbe goale! Nimeni nu dă pasărea din mână pe cea de pe gard, pentru a rămâne fără niciuna. Creați locuri de muncă și salarii acceptabile și-om veni!”
Mariana își exprima nedumerirea: „Până nu se va instaura un guvern care să reprezinte România la adevărata sa valoare și până nu se va face ordine în țată, nimeni nu se va întoarce. Din atâția tineri cu studii pe care îi avem, sunt care au diplome la Oxford și câți alții care au studiat și sunt capabili, nu pot lua ajunge la cârma acestei țări și să o aducă pe linia de plutire?”
Mina, originară din Câmpulung Moldovenesc, scrie: „Dați jos clasa incapabililor și penalilor din Parlament și Guvern, să vină în fruntea țării oameni capabili să facă ordine și să refacă sistemul, și atunci ne vom întoarce majoritatea dintre noi acasă.”
Din Marea Britanie
Silviu, se adresa supărat unui domn în vârstă: „Din cauza celor ca tine a rămas România un stat de bătrani… ați făcut o revoluție și nişte alegeri, ne-ați lăsat ca moştenire o țară din care am fost forțați să plecăm, noi, tinerii. V-ați bătut joc de copiii voştri… ruşinea istoriei veți rămâne!”
Georgian-Cristinel, sceptic: „Asta e de fapt problema noastră, ne tratează ca pe gunoaie. Nu e vorba de muncă, e vorba de umilința la care sunt supuși românii de rând de cei care lucrează în funcții publice, de cei care conduc destinele țării. Iubesc România, dar mai presus de asta îmi iubesc familia. Iar dacă lucrând la mine în țară nu îi pot ajuta, e logic că încerc să îi ajut lucrând în străinătate. Da, avem experiența străinătății, dar cu cine lucrăm dacă ne întoarcem? Cu persoane care preferă să stea cu ajutor de la stat sau pe pensia părinților? Asta ne pune pe gânduri. Iar statul te impozitează și pe aerul pe care îl respiri. Decât să facă afirmații de genul ăsta, mai bine să-i motiveze pe cei care au rămas acolo. Ei sunt celor cărora trebuie să le dea de muncă și salarii decente, ca să nu mai fie nevoiți să părăsească țara. Iar noi, dacă vedem că țara e pe drum bun, vom reveni singuri, fără să ne cheme!”
Din Spania
Constantin, aflat în peninsula iberică, și-a expus părerea într-un amplu comentariu din care redăm doar un fragment: „Nu sunteți capabili să întrețineți pensionarii care mor de foame sau copiii care sunt vai de capul lor, și ne chemați pe noi acasă? Păi să vorbim zic: ați permis bisericilor să cumpre și să construiască catedrale dar spitale sau cămine pentru bătrâni și copii sau locuri de muncă pentru tineret ați creat? E plină România de corupți totul se vinde celui care dă mai mult! Biserica se lăfăie în mercedes-uri de ultimă generație iar populația îngenunchează datorită taxelor și impozitelor. Despre ce vorbim? A, despre defrișările masive, despre tot ce vindem străinilor pentru că noi nu suntem capabili să prosperăm! Despre uzinele, fabricile, distruse și vândute… Și lista poate continua dar mă opresc, că sunt vorbe pe care cu siguranță nu le veți citi. Vă puneți costumul de gală și ieșiți în fața camerelor de luat vederi în loc să mergeți în rândul oamenilor, să vedeți cum trăiesc și să ascultați adevărata lor opinie.”
Tot Constantin continuă: „Persoanele cu experiența străinătății și cu aptitudini, cu siguranță nu au de gând să revină în țară. Sunt mulți cei care au plecat pentru un viitor mai bun, nu au preferat să stea pe salariul de mizerie și bonurile de masă sau pe caietul tradițional! Ce îi asigură că s-a schimbat ceva între timp?”
Elena, întoarsă definitiv în România din străinătate, emoționează prin mesajul ei:
„Eu după 10 ani m-am întors acasă. Nu aș mai pleaca niciunde. Adevărat, este foarte greu în România. Dar dacă toți românii s-ar întoarce, am putem schimba ceva în bine, în țara asta. Părerea mea… Veniți cu toții acasă… Vom reuși împreună! Viitorul acestei țări depinde de noi români!