Ius soli s-ar traduce în limba română „dreptul pământului”, sau „dreptul pământean”, făcând referință la locul nașterii și este unul din cele două sisteme de acordare a cetățeniei, alături de ius sanguinis „dreptul sângelui”, sau „dreptul strămoșesc”, cu referire la originea etnică a cetățenilor.
Dreptul pământean (ius soli) este răspândit mai ales în țările industrializate, ce doresc să-și mărească numărul de cetățeni precum și în țările care caută să-și mărească numărul populației în condițiile în care aceasta descrește, sau crește insuficient.
Conform adoptării legii ius soli, cetățenia unui stat se dobândește automat prin nașterea pe teritoriul acelui stat.
Exemplu: Un copil născut în Italia devine automat, de la naștere, cetățean italian.
Cum obțin în momentul de față cetățenia italiană copiii născuți în Italia din părinți străini
Copilul străin născut în Italia, conform legislației în vigoare, poate obține cetățenia în două moduri:
- ca urmare a dobândirii cetățeniei italiene de către părinți;
- cu o cerere de cetățenie făcută la vârsta de optsprezece ani.
Ius soli în Italia, pro și contra
O adoptare a unei asemenea legi ar putea crește numărul cetățenilor italieni cu circa 600.000, plus încă 178.000 de copii imigranți născuți în străinătate, dar care au venit în Italia înaintea împlinirii vârstei de 12 ani și au fost școlarizați cel puțin cinci ani în această țară și ar beneficia de asemenea de această lege.
Legea a fost aprobată de Camera Deputaților în anul 2015, iar actualul guvern de centru-stânga al premierului Paolo Gentiloni, intenționa să obțină adoptare ei și în Senat.
Partidul Democrat (PD) al premierului Gentiloni dispune de majoritate în Camera Deputaților, nu însă și în Senat, unde are nevoie de voturile aliaților din coaliția guvernamentală, care însă până în prezent au susținut că vor vota împotriva acestei legi, considerată de mai multe partide drept o măsură electorală prin care Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranților.
Profesori și oameni politici italieni în greva foamei pentru adoptarea legii ius soli
Mai mulți profesori au inițiat prin rotație o grevă a foamei pentru a cere Parlamentului de la Roma să aprobe legea care prevede acordarea automată a cetățeniei italiene copiilor născuți în Italia, chiar dacă părinții lor sunt străini.
La această grevă a foamei au aderat pe rând doi secretari de stat, Della Vedova și Angelo Rughetti, precum și zeci de parlamentari. De ieri, li s-a alăturat și ministrul italian al Lucrărilor Publice, Graziano Delrio.
Deși alegerile legislative vor fi abia în primăvară, partidele politice italiene sunt deja în campanie electorală, iar imigrația este printre temele principale, după ce în ultimii ani sute de mii de migranți, în special africani, au debarcat în Italia.
Cu șase ani în urmă 71% dintre cetățenii italieni erau de acord cu o lege ius soli, dar acum toate sondajele arată că majoritatea sunt împotriva unei asemenea legi, întrucât imigrația a ajuns să provoace teamă în rândurile populației, arată agerpres.ro.