Viața și munca îngrijitoarelor de bătrâni din Italia a devenit subiect de specialitate printre avocați, notari, sindicaliști și mai nou, printre medici care au descoperit o nouă formă de depresie în rândurile acestora. Supuse des condițiilor de exploatare, prost plătite, fără un contract de muncă legal înregistrat, cu drepturile călcate în picioare și puse la zid de un sistem social și juridic care le întoarce spatele în caz de nevoie, o avocată româncă din Italia vine în ajutorul îngrijitoarelor de bătrâni cu o idee nouă, propunându-le un „jurnal de activități” care să le demonstreze munca și să le oglindească activitatea. Pe pagina sa de Facebook, Simona Elena Ceauș avocat practicant și traducător la Tribunalul din Varese, scrie:
„’Caietul de serviciu’ este o idee care să vină în sprijinul gestionării și organizării muncii îngrijitoarelor de bătrâni. Reprezintă practic o evidență a orelor de muncă, a zilelor lucrate în afara programului de lucru și a sărbătorilor, o evidență a zilelor libere acordate de angajator, sau a celor cerute în funcție de necesitățile personale și pot fi trecute, de asemenea, amănunte despre orele când ați ieșit și când v-ați întors la locul de muncă în zilele libere.
Vine descrisă în acest ‘caiet de serviciu’ activitatea cotidiană, prestația de muncă împărțită pe orariile din cursul zilei, dimineață, la prânz, seara și noaptea, administratrea tratamentului, la ce ore și ce medicamente ați administrat persoanei îngrijite, cu indicația medicului și autorizarea lui, vizitele acestuia la domiciliu sau a personalului medical desemnat pentru îngrijiri speciale, orice eveniment petrecut la care familiarii nu au fost prezenți, ca în acest mod aceștia să fie la curent cu tot ceea ce s-a întâmplat în viața bătrânului lor și să aibă cunoștință de activitatea ‘badantei’ care îl are în îngrijire.
Dacă primiți scrisori pe numele celui pe care îl îngrijiți, notați că le-ați primit dar nu le deschideți decât dacă sunteți autorizate în scris și cu semnătură din partea angajatorului. Nu folosiți cardul persoanei asistate pentru cumpărături. Cardul de bani este personal. Nu folosiți actele persoanei îngrijite în nici o împrejurare sau să le înmânați la terțe persoane, sunt date private și nu aveți acces decât cu autorizația proprietarului.
Despre alimentație: notați în ‘caietul de serviciu’ ce anume pregătiți și cum alimentați persoana asistată, (sunt persoane în vârstă cu probleme de deglutiție, adică înghit cu dificultate alimentele solide). Notați orele meselor și cum s-a comportat persoana îngrijită, dacă a avut apetit sau nu.
Notați în caiet orele când însosiți în baie asistatul. Nu uitați și despre îngrijirea intimă a persoanei, scrieți și dacă îi faceți baie generală sau parțială. Puteți scrie și despre activitățile constructive și interactive cu persoanele îngrijite. De exemplu: ‘am urmărit un film împreună, sau am fost în parc, în vizită, etc.’, bineînțeles, în cazul în care persoana colaborează și nu are restricții care includ un regim de viață special.
Vă recomand acest ‘caiet de activități’ considerând că este și un mod de gestionare personală și veți putea demonstra, în caz de nevoie, activitatea dumneavoastră la locul de muncă. Nu am enumerat absolut tot ce puteți scrie, dar ceea ce este important de reținut reprezintă îngrijirea și atenția pentru persoana asistată.
Este un proiect personal, totul a pornit în ziua în care o îngrijitoare m-a chemat de urgență pentru că nu putea să demonstreze faptul că a fost prezentă și a administrat în mod corect medicamentele persoanei îngrijite. La sfârșitul săptămânii prezentati aceste înscrisuri angajatorilor, cu semnătură de confirmare. Este o gestionare privată dar care poate fi folosită în cazul situațiilor neplăcute și rămâne la alegerea dumneavoastră, nu este obligatorie. Fiecare răspunde de propriile acțiuni la locul de muncă.
Dacă aveți și alte propuneri, le voi lua în considerație. Sunteți dumneavoastră cele care lucrați și știți cel mai bine cu ce probleme vă confruntați. Vă respect munca dar aș dori mult să nu greșiți în activitatea pe care o desfășurați, având în vedere că și neglijența este pedepsită de lege.”, a concluzionat Elena Simona Ceauș.