Bebeluș român mort la naștere în Italia. Doi medici și o moașă judecați pentru omor din culpă

- Conținut sponsorizat -

Doi medici italieni și o moașă sunt judecați la Tribunalul Santa Maria Capua Vetere (provincia Caserta din Campania), acuzați fiind de moartea unei fetițe nou-născute a unor părinți români.

Tragedia s-a petrecut în urmă cu șapte ani, informează Caserta News, dar procesul împotriva medicilor ginecologi Felice Foresta și Rosa Di Meo, și a moașei Roberta Merola, este încă în desfășurare, iar miercuri, 5 octombrie 2022, a avut loc o nouă audiere.

Judecătorul unic Alessandra Cesare a ascultat raportul avocaților apărării care au pledat considerând evenimentul ca fiind unul imprevizibil, acut și grav, ajuns într-un punct critic în care nici forcepsul, și nici o operație cezariană nu ar fi salvat nou-născuta.

Nu ar fi existat situații de suferință fetală, deoarece bătăile inimii fătului au fost regulate până chiar înainte de momentul nașterii. În esență, la atât se rezumă apărarea inculpatelor care erau de serviciu la clinica Villa Fiorita din Capua și sunt acuzate de omor din culpă.

Evenimentele s-au petrecut în clinica Villa Fiorita din Capua. Era 3 octombrie 2015, când un cuplu de români, cu domiciliul mai întâi în Vairano Patenora și apoi în Teano, s-a deplasat la Clinica Villa Fiorita din Capua pentru a aduce pe lume primul lor copil prin naștere naturală.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Totul părea să meargă bine dar, în mod inexplicabil, copilul s-a născut fără viață.

Cei doi soți, absolut neîncrezători în explicațiile medicilor, au cerut intervenția carabinierilor care s-au deplasat prompt la clinică și au făcut primele investigatii necesare.

Ulterior, în urma plângerii depuse de cei doi părinți ai bebelușului născut mort, Parchetul Santa Maria Capua Vetere a dispus efectuarea necropsiei, precum și o serie de investigații pentru a verifica eventuala răspundere a medicilor care au trebuit să asiste la naștere.

În final, Parchetul a cerut rechizitoriul celor doi medici ginecologi care, din diverse motive, au asistat la travaliu și naștere, respectiv medicii Foresta Felice și Di Meo Rosa, precum și a moașei Merola Roberta.

Conform reconstituirii efectuate de procurorul adjunct Sergio Occhionero, cele trei lucrătoare sanitare nu ar fi executat corect procedurile necesare nașterii, făcându-se vinovate, în cooperare neglijentă, de decesul copilului.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit procurorului Occhionero, cele trei inculpate nu au monitorizat cu atenție evoluția sarcinii, chiar și în prezența unei stări clinice a fătului și a nașterii care impunea acțiunea imediată.

Mama a fost plasată în sala de travaliu și monitorizată prin observație. La ora 12:07 observația a semnalat prima anomalie. Au urmat alte trei. În ciuda acestora, monitorizarea nu a fost continuă, iar copilul s-a născut mort la ora 15:05, între două schimburi.

„Am vizualizat observațiile anterioare si am procedat la ascultarea cu stetoscopul. A fost o observație perfectă, întrucât a arătat un ritm cardiac perfect. Acele trei anomalii nu au însemnat nimic pentru mine, nici nu le-am luat în considerație” a recunoscut medicul Felice Foresta în cadrul audierii.

„Atunci când copilul s-a născut mort, ne-am uitat una la alta cu uimire. A fost un eveniment advers, dar nimeni nu ne-a putut învinovăți pentru nimic”, a adăugat ea.

- Continuarea după publicitate -

„Toată lumea din sala de nașteri a auzit bătăile inimii copilului. Foresta, în timpul nașterii, a ascultat bătăile inimii fătului și la fiecare bătaie a inimii a fost o cerere de aprobare din partea celor prezenți, care au dat din cap: bătăile inimii se auzeau”, a precizat medicul Rosa Di Meo.

De asemenea, în timpul audierii acesteia s-a clarificat faptul că „moașa a urmărit travaliul, iar dacă ar fi existat anomalii, s-ar fi raportat medicului de gardă. Nu au fost anomalii”, conform mărturiei sale.

Procesul se va relua în prima săptămână a lunii noiembrie pentru orice completări probatorii. În completul de apărare sunt angajați avocații Mario Palmirani și Vincenzo Cortellessa (pentru părțile civile constituite), Carlo Perrotta și Paola Santantonio (pentru inculpați), precum și Davide Pascarella (pentru clinica Villa Fiorita).