Bătrână din România, folosea o piatră care valorează peste un milion de euro ca opritor de ușă

- Conținut sponsorizat -

O bătrână din județul Buzău, comuna Colți, a trăit ani de zile fără să își dea seama că deținea o adevărată comoară în propria casă.

Femeia găsise în albia unui râu, cu decenii în urmă, ceea ce credea a fi un simplu pietroi, pe care îl folosea în mod obișnuit ca opritor de ușă.

photo_2024-09-05_19-31-03
Chihlimbarul în valoare de peste un milion de euro, folosit de femeie ca opritor de ușă. Sursa foto: Digi24

Însă, surpriza a venit mult mai târziu, când s-a descoperit că „pietroiul” era de fapt cea mai mare bucată de chihlimbar din lume, cântărind 3,5 kilograme și având o valoare estimată la un milion de euro.

Pe parcursul vieții, bătrâna nu a bănuit nicio clipă că obiectul său aparent banal ar putea avea o valoare extraordinară.

Situația devine și mai neobișnuită în contextul în care, la un moment dat, hoții au intrat în casa femeii și i-au furat un lănțișor, ignorând complet bucata uriașă de chihlimbar, care a rămas neobservată.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Abia după moartea bătrânei, urmașa acesteia a adus obiectul în atenția autorităților, descoperind astfel adevărata sa valoare.

Chihlimbarul a fost vândut statului român, iar o echipă de specialiști a confirmat autenticitatea și vechimea excepțională a pepitei, estimată între 40 și 70 de milioane de ani.

„Bucata de chihlimbar care cântărește trei kilograme și jumătate a ajuns în proprietatea statului, după ce o rudă a femeii și-a dat seama cât este de valoroasă. A fost clasificată drept obiect de tezaur, și acum se află în proprietatea Muzeului Județean Buzău”, a declarat Ligia Pricopi pentru Digi24.ro.

Această descoperire a fost recunoscută la nivel internațional, inclusiv de experți de la Muzeul de Istorie din Cracovia, care au confirmat unicitatea și importanța pepitei, stabilind astfel un record mondial.

România se numără printre țările cu cele mai importante zăcăminte de chihlimbar, iar județul Buzău, în mod special, este cunoscut pentru abundența acestei pietre semiprețioase.

- Continuarea după publicitate -

Datorită particularităților sale, chihlimbarul de Buzău, este considerat de specialiști drept un fenomen natural rar valoros.

În zona respectivă există o rezervație naturală unde au fost descoperite diverse pepite de chihlimbar de o valoare considerabilă.