După ce de la data de 1 iulie 2018 a intrat în vigoare legea care obligă angajatorii din Italia să plătească salariile doar prin transfer bancar, excluzând însă de la această obligație pe cei care angajează personal casnic precum îngrijitoare, menajere sau babysitter, aflăm astăzi că de la începutul anului viitor această normă ar putea fi introdusă și în sectorul colaboratorilor domestici.
Potrivit ziarului Il Giornale, magistrații de la Curtea de Conturi din Italia au propus Guvernului italian, marți, 11 noiembrie 2019, să adopte și în domeniul muncii casnice aceleași măsuri împotriva evaziunii fiscale pe care le-a adoptat anul trecut în celelalte domenii. Mai exact, se cere executivului italian să oblige angajatorii din sectorul casnic să plătească salariile numai prin transfer bancar direct în contul personalului casnic angajat sau prin alte metode care pot fi urmărite telematic pentru a evita evaziunea fiscală care, în acest sector, pare să se ridice la 1 miliard de euro pe an.
Vă reamintim că începând cu data de 1 iulie 2018, plata remunerației pentru angajații cu contract de muncă în regulă din toate celelalte sectoare poate fi efectuată numai prin intermediul unei bănci sau al unui oficiu poștal folosind unul dintre următoarele mijloace:
- transfer bancar în contul identificat prin codul IBAN indicat de lucrător;
- alte instrumente de plată electronice;
- plată în numerar la banca sau oficiul poștal unde angajatorul a deschis un cont curent de trezorerie cu ordin de plată;
- emiterea unui cec (bancă sau circulară) livrat direct lucrătorului sau în cazul unei imposibilități dovedite a acestuia, unui delegat care poate fi soț /soție, coabitant sau membru al familiei, cu condiția ca acesta să nu aibă mai puțin de șaisprezece ani.
În urma discuțiilor din Parlamentul italian care au început în aceste zile cu privire la legea bugetului pe anul 2020 s-a propus, printre altele, să se adopte norma de mai sus și în sectorul personalului casnic unde, în prezent, legea permite ca plata salariului să fie făcută încă în numerar, chiar dacă există un contract de muncă înregistrat între angajat și angajator. În urma calculelor făcute de Curtea de Conturi din Italia, această măsură ar putea aduce 1 miliard de euro în plus anual la bugetul de stat prin taxarea și impozitarea banilor încasați de menajerele și îngrijitoarele care nu declară veniturile la stat.
Conform celor mai recente statistici publicate de Assindatcolf, la sfârșitul anului 2018 în Italia se aflau 2.455.000 de imigranți cu un contract de muncă în regulă și care au contribuit la Produsul Intern Brut al țării cu 139 de miliarde de euro (9%) dintre care 25 de miliarde de euro sunt taxe și impozite plătite de aceștia statului. În sectorul casnic, 70% dintre lucrători sunt imigranți: din 859.233 de menajere și îngrijitoare, 613.269 sunt de cetățenie străină arată statisticile de la finele anului 2018.