Badante și menajere din Italia fără concedii și contribuții plătite, INPS vine cu noi clarificări

- Conținut sponsorizat -

Menajerele și îngrijitoarele de bătrâni din Italia care au încheiat un raport de muncă, dar nu au beneficiat de zilele de concediu și nu au primit un preaviz, așa cum prevede legea, au dreptul la o indemnizație suplimentară pentru a acoperi aceste lipsuri, anunță INPS (Institutul Național de Protecție Socială din Italia).

Totodată, instituția italiană precizează că pentru plata contribuțiilor, în cazul concedierilor fără preaviz și fără ca lucrătorul să fi beneficiat de concediu, se ia în considerare data la care raportul de muncă ar fi încetat cu preaviz și nu data încetării efective a raportului.

Potrivit mesajului nr. 2330 din 17 iunie 2021, publicat pe site-ul oficial al INPS, menajerele și badantele nu pot fi plătite, în timpul raportului de muncă, pentru zilele de concediu de care nu au beneficiat.

Cu toate acestea, la închiderea contractului, angajatorul este obligat să le plătească lucrătorilor domestici aceste zile de concediu.

„Referitor la regula zilelor de concediu care nu au fost luate, trebuie să se țină seama de precizarea conținută, cel mai recent, în Contractul Colectiv Național din sector, din 8 septembrie 2020 (în vigoare de la 1 octombrie 2020), potrivit căreia concediile nu pot fi plătite, cu excepția zilelor neutilizate rămase la încetarea raportului de muncă, așa cum se prevede la articolul 10 alineatul (2) din Decretul Legislativ 8 aprilie 2003, nr. 66”, se arată în mesajul INPS.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Instituția italiană face referire și la o sentință dată în tribunal în acest sens, nr. 11462 din 9 iulie 2012, și la ordonanța ulterioară, nr. 6189 din 26 martie 2015, emisă de Secția pentru Muncă a Curții de Casație, „în care este afirmat principiul prin care zilele de concediu, tutelate în mod riguros prin Constituție, sunt indispensabile și, în consecință, sumele plătite în temeiul acestui titlu constituie o plată de natură retributivă, întrucât sunt strâns legate de relația de muncă.”

„Prin urmare, se specifică faptul că plata contribuției de securitate socială, aferentă sumelor impozabile corespunzătoare perioadei (săptămâni / ore) de concedii acumulate care nu au fost luate, trebuie efectuată împreună cu ultima perioadă lucrată până la data încetării efective a raportului de muncă”, informează INPS.

În plus, dacă persoana angajată nu a primit preavizul prevăzut de lege înainte de concediere (detalii despre perioada legală de preaviz găsiți în linkul de la sfârșitul articolului), INPS reamintește faptul că angajatorul este obligat să plătească pentru lucrător contribuțiile salariale și pentru zilele de preaviz lipsă.

În mesajul institutului de protecție socială se dă și un exemplu pentru a ilustra care sunt obligațiile angajatorului:

„Un lucrător casnic este concediat fără preaviz și fără a fi folosit zilele de concediu acumulate: contribuția se datorează și pentru salariul primit sub această formă. Angajatorul trebuie să calculeze săptămânile și numărul de ore plătite, necesare pentru generarea documentului de plată corespunzător.

- Continuarea după publicitate -

Exemplu de calcul: încetarea unui raport de muncă la 24 de ore pe săptămână și cu o vechime în serviciu de doi ani – data încetării: 27 iunie 2020 fără preaviz, iar lucrătorul nu a beneficiat de concediu.

Lucrătorul are dreptul la 15 zile de indemnizație, fiindcă nu a primit preaviz și a acumulat 13 zile de concediu de care nu a beneficiat.

Angajatorul, după ce a comunicat data încheierii contractului prin intermediul platformei online INPS, trebuie să indice cele 15 zile calendaristice de preaviz (cele trei săptămâni incluse în perioada 28 iunie 2020 până la 12 iulie 2020) și să efectueze două plăți, după cum urmează:

  • una care va conține și orele retribuite pentru concedii acumulate și nefolosite: 312 ore lucrate (24 de ore x 13 săptămâni) + 52 de ore plătite pentru concedii (24 de ore / 6 zile x 13 zile) pentru un total de 364 ore;
  • alta pentru plata celor trei săptămâni corespunzătoare perioadei de preaviz: 24 de ore / 7 zile x 15 zile = 52 de ore (51,43 rotunjit) în primele trei săptămâni ale lunii iulie, unde cad 15 zile.”

Mai multe detalii despre perioada de preaviz prevăzută de lege în sectorul casnic în articolul de mai jos: