Sunt circa 2 milioane în toată Italia, majoritatea sunt de cetățenie străină, dar 60% dintre ele lucrează la negru conform datelor prezentate în cel mai recent raport, pentru 2018, publicat de asociația Domina („Associazione Nazionale Famiglie Datori di Lavoro Domestico”, care este una dintre asociațiile semnatare ale contractului național colectiv de muncă din sector).
Este vorba despre lucrătoarele domestice din Italia: „badante”, menajere, babysitter, care chiar și în condițiile în care doar 40% dintre ele au un contract de muncă înregistrat, ajută statul italian să economisească 9,7 miliarde de euro, fiindcă familiile care le-au angajat cheltuie în total 14,9 miliarde de euro pe an pentru ele, scrie Corriere della Sera. Dar numărul lor este în scădere, se mai arată în același raport, anul trecut înregistrându-se cu 1,4% mai puțini angajați în acest sector în comparație cu anul 2017.
Potrivit aceluiași raport, numărul angajaților care lucrează ca îngrijitoare este în creștere, în timp ce numărul menajerelor și celor care lucrează ca babysitter este în scădere. Cu toate acestea, numărul persoanelor care lucrează ca „badante” reprezintă mai puțin de jumătate (46,9%) din totalul angajaților în acest sector. Se știe însă că numărul lor este mult mai mare în realitate, dacă luăm în considerare și lucrătorii care fac această muncă la negru.
Ceea ce nu se arată în raport însă este cum sunt exploatate aceste lucrătoare, în special îngrijitoarele, care indiferent dacă au un contract de muncă înregistrat sau nu, de cele mai multe ori sunt constrânse să lucreze cu mult peste programul specificat în contract, chiar și pe timpul nopții și nu li se plătesc toate drepturile, cum ar fi concediul, al 13-lea salar sau indemnizaţia pentru cazare și masă, așa cum prevede legea.
Te-ar mai putea interesa și:
- Lucrezi ca badantă „la fix” în Italia? Odată cu „tredicesima” trebuie să primești indemnizația pentru masă și cazare
- „Tredicesima” sau al 13-lea salariu în Italia. Întrebări și răspunsuri cu Galia Sava, consultant fiscal
- Menajerele și îngrijitoarele din Italia își pot filma pe ascuns angajatorii când refuză să le plătească drepturile bănești