Badante din Italia care semnau contracte cu 1.100 de euro pe lună, primeau mai puțin de 500 de euro

O rețea de exploatare a lucrătorilor din domeniul asistenței la domiciliu din Italia a fost destructurată de autoritățile locale, expunând condițiile inumane la care erau supuse îngrijitoarele, majoritatea femei străine.

Conform Il Resto del Carlino, trei persoane au fost arestate, în urma unei anchete care a scos la iveală un sistem bine organizat de recrutare și exploatare a acestor femei, care erau forțate să muncească fără contracte de muncă, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

Cazurile de exploatare au fost descoperite în mai multe provincii din Italia, inclusiv Reggio Emilia, Bologna, Modena, Ferrara, Parma și Florența. În total, au fost identificate 18 victime, dintre care șapte în Reggio Emilia.

Anchetatorii au stabilit că suspecții, Fabio De Falco (49 de ani) și sora sa, Giuseppa „Pina” De Falco (57 de ani), ambii din Ferrara, alături de Hakima El Abbi (45 de ani), o femeie marocană rezidentă în Cavriago, au pus la punct o schemă de intermediere ilicită și exploatare a forței de muncă.

Cei trei conduceau o agenție numită „Cop Assistenza” și pretindeau că sunt „o asociație a tuturor lucrătoarelor”, când de fapt era exact opusul – o societate de intermediere expusă de investigația carabinierilor din Bologna.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Anterior, în 2021, aceiași suspecți deschiseseră „Cupp” (apoi abandonată din cauza plângerilor) și în mai 2024, De Falco deschisese agenția „Emilia Assistenza”.

Rețeaua era extrem de bine organizată, cu fiecare dintre cei trei având un rol bine definit. Hakima El Abbi, de exemplu, recruta îngrijitoarele prin intermediul anunțurilor online și pe rețelele sociale, promițându-le locuri de muncă în condiții aparent avantajoase.

În realitate, femeile erau trimise să lucreze în casele unor persoane în vârstă sau invalide, fără niciun fel de pregătire prealabilă și în condiții extrem de dificile, fără să primească salariul promis sau fără să fie remunerate în totalitate.

Una dintre badantele exploatate, originară din Estul Europei, a povestit că a semnat ceea ce credea că este un contract (de fapt, erau formulare care nu erau înregistrate) pentru 1.100 de euro, primind doar trei plăți pe contul său: 190 euro, 30 euro și 100 euro. În total: 320 de euro.

O îngrijitoare marocană a trimis un e-mail la carabinieri, relatând că a fost plătită cu 500 de euro pe lună pentru 100 de ore de muncă pe săptămână:

„Eram convinsă că Pina și Hakima furau banii, dar aveam nevoie de acel loc de muncă”, a declarat ea.

O altă femeie povestește că a lucrat nouă luni pentru „Cop Assistenza”, dar a fost plătită doar pentru șase luni, totul „fără fluturaș de salariu”.

O altă victimă, când s-a plâns la Pina că a primit numai 400 de euro pentru o lună de muncă, a primit un răspuns arogant: „Nu-mi pasă, du-te la un avocat dacă vrei.”

Deși femeile erau adesea conștiente de faptul că erau înșelate, nevoia disperată de un loc de muncă le împiedica să protesteze sau să denunțe abuzurile.

Cazul a ieșit la iveală în octombrie 2023, când o familie din Bologna a reclamat la carabinieri faptul că agenția de la care angajase o îngrijitoare pentru un membru al familiei a dispărut după ce a încasat suma de 3.400 de euro pentru un serviciu de trei luni.

Ancheta a dezvăluit rapid amploarea exploatării și a condus la descoperirea întregii rețele.

Roberto Marchetti, responsabil al Asociației Nadiya, care oferă suport îngrijitoarelor aflate în dificultate, a condamnat ferm acest tip de exploatare, subliniind că „abuzurile asupra celor aflați în nevoie sunt inacceptabile”.

Marchetti a criticat lipsa de control și reglementare în acest sector și a subliniat necesitatea unei abordări sociale mai largi în ceea ce privește îngrijirea bătrânilor și a invalizilor, care nu ar trebui să fie o problemă exclusiv a familiilor afectate.

Autoritățile au dispus măsura arestului preventiv pentru cei trei suspecți, considerând că aceștia prezintă un risc ridicat de a continua activitățile ilegale, având în vedere ușurința cu care au reușit să exploateze vulnerabilitatea lucrătoarelor recrutate.

Ancheta continuă, iar autoritățile îndeamnă alte posibile victime să se prezinte și să depună plângere.