O badantă româncă a scăpat de judecată în Italia după ce bătrânul a murit. Era acuzată că l-a înșelat de bani

- Conținut sponsorizat -

Acuzată că a înșelat bătrânul pe care trebuia să-l îngrijească, sustrăgând de la acesta o sumă considerabilă de bani, o îngrijitoare de naționalitate română a scăpat de proces după ce pensionarul a murit.

Salvarea româncei nu a venit de la decesul bătrânului în sine însă, ci de la o lege modificată recent în Italia care spune că nu mai este de ajuns o plângere pentru ca un inculpat să fie trimis în judecată, ci și de mărturia victimei, printre altele.

Potrivit ziarului digital Tuscia Web, conaționala noastră, care a lucrat ca badantă în provincia Viterbo din Lazio, era acuzată că, la data de 29 octombrie 2020, a scos 250 de euro de la bancomat folosind cardul bancar al bătrânului.

Pensionarul îi încredințase cardul și PIN-ul îngrijitoarei pentru ca ea să poată plăti o factură, mai precizează sursa citată.

La ceva timp după aceea, în preajma sărbătorilor de iarnă din același an, bătrânul i-ar fi cerut româncei să completeze un formular pentru compania energetică Enel, pentru a primi o rambursare de la aceasta din urmă în valoare de 1.126,72 euro.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Când a completat formularul însă, badanta a introdus codul IBAN al contului bancar personal și nu pe cel al bătrânului, așa cum ar fi trebuit să facă, banii ajungând astfel în posesia ei.

Pensionarul asistat a descoperit în cele din urmă ambele presupuse furturi și a denunțat-o pe îngrijitoare pentru înșelătorie, iar la finalizarea investigațiilor, procuroarea Paola Conti a cerut să fie trimisă în judecată.

Avocata Francesca Bufalini, care o apăra pe româncă, a cerut în schimb ca acest caz să fie arhivat, iar judecătorul pentru audiențe preliminarii, Giacomo Autizi, a fost de acord cu ea.

Judecătorul a motivat decizia astfel: „Deși plângerea a putut fi obținută, o eventuală condamnare cu siguranță nu s-ar putea întemeia pe această narațiune.

Se știe, de fapt, că o condamnare care se întemeiază exclusiv sau într-o măsură decisivă pe mărturia dată în cursul cercetării de către o persoană pe care inculpatul (avocatul apărării, mai exact – n.r.) nu a putut să o interogheze sau să o fi interogat în cursul audierii, constituie o încălcare a articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului-ECDU.

- Continuarea după publicitate -

Pentru ca procesul să fie considerat echitabil în ansamblu, sentința nu trebuie să se întemeieze exclusiv sau decisiv, pe probe dobândite în faza de cercetare și scoase de la verificarea procesului contradictoriu”.

Astfel, îngrijitoarea româncă a scăpat de judecată, după ce bătrânul pe care l-a asistat și pe care se presupune că l-a înșelat de 1.376,72 euro în total, a decedat înainte de a se ajunge la proces.