Badantă română moartă în Italia după ce a căzut pe stradă și a ajuns la Urgențe. Soțul acuză medicii de malpraxis

- Conținut sponsorizat -

Românca Vlad Vasilica avea numai 43 de ani și trăia în orașul italian Palermo (Sicilia), împreună cu soțul ei, când a căzut pe stradă și a ajuns apoi la secția Urgențe a spitalului Villa Sofia din localitatea sus-menționată, unde a decedat.

Medicii care au îngrijit-o spun că este vorba de o moarte ce poate fi „atribuită cauzelor naturale” și „probabil patologice”, dar soțul conaționalei noastre nu crede această versiune și se luptă pentru a face lumină asupra decesului consoartei sale.

Potrivit cotidianului digital Palermo Today, Vasilica trăia la Palermo de câțiva ani, unde toți o știau de „Carmina”, și lucra ca îngrijitoare de bătrâni, dar visa ca într-o bună zi să deschidă o grădiniță pentru copii.

Tot de câțiva ani era măritată cu un bărbat italian, Vincenzo Palazzolo, și locuiau în zona Addaura din același oraș.

La data de 27 decembrie 2019, un trecător a găsit-o pe românca noastră căzută la pământ, pe stradă, cu fața în jos, motiv pentru care a solicitat imediat o ambulanță la fața locului.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Personalul medical care a intervenit au observat imediat că femeia avea o rană față și, ca urmare a căzăturii suferite avea și câțiva dinți rupți. Lângă ea se aflau și câțiva saci de gunoi.

Inițial s-a crezut că ar fi fost vorba de un accident rutier, dar apoi s-a constatat că femeia a alunecat și a căzut la pământ în timp ce ieșise să arunce gunoiul.

În ciuda rănilor grave pe care le suferise, Vasilica nu și-a pierdut cunoștința, ba chiar a fost capabilă să le dea paramedicilor numărul de telefon al soțului ei și să precizeze, cu luciditate, că ia un medicament pentru tromboză.

Ambulanța a dus-o apoi pe româncă la spitalul Villa Sofia unde soțul ei, anunțat de personalul medical intervenit la fața locului, se afla deja și o aștepta.

„Am reușit să schimb câteva vorbe cu ea pentru a liniști-o. În sală se aflau trei angajați sanitari: un medic și doi asistenți. Unul dintre ei a observat că lipsesc seringi pentru prelevarea sângelui și a plecat să le caute. Celălalt a luat o seringă foarte mare și, înainte ca eu să pot înțelege ce intenții avea, o introdusese deja în gâtul soției pentru a lua sânge. În acel moment, soția mea a înclinat capul și a rămas paralizată”, a declarat pentru Palermo Today soțul Vasilicăi.

- Continuarea după publicitate -

„Mi s-a spus că și-a pierdut simțurile. Am fost îndepărtat imediat în timp ce încercau manevre pentru a salva-o. La 11:50 a ajuns resuscitatorul și la 12:20 a fost constatat decesul”, a mai adăugat Vincenzo.

Întregul univers al bărbatului italian s-a prăbușit atunci, dar a reușit să rețină, din toată acea confuzie, câteva detalii care urmau să fie utile pentru anchetă.

Trupul neînsuflețit al Vasilicăi a fost mutat într-o morgă improvizată și au fost interogate apoi câteva cadre medicale. Cu toate acestea, persoana cu implicarea cea mai mare în această tragedie nu a fost interogată.

„Pe cel care a prelevat sângele cu acea seringă mare nu l-au interogat”, și-a amintit bărbatul italian.

- Continuarea după publicitate -

Procurorul care a condus ancheta a împuternicit un medic legist să inspecționeze cadavrul, acesta din urmă făcând chiar și o tomografie axială computerizată (TAC) post mortem, dar concluzionat că „decesul ar fi fost provocat de un stop cardiac din cauze probabil patologice”.

Nici echipajul medical de pe ambulanță și nici cadrele medicale de la Urgențe nu au fost subiectele vreunei măsuri care să indice faptul că ar fi avut vreo responsabilitate, iar pe baza concluziilor trase de medicul legist, procurorul și-a dat acordul, la data de 14 ianuarie 2022, ca trupul fără viață al româncei să fie îngropat, cerând apoi ca acest caz să fie clasat.

„Am pus cap la cap, cu mare dificultate, diferitele părți și am cerut o consultanță și din partea noastră, fiindcă eu consideram, din punctul meu de vedere, că au existat mai multe lacune în cadrul anchetei”, a precizat Vincenzo.

„Așadar, am angajat un avocat și la circa două săptămâni mai târziu am prezentat o plângere împotriva a necunoscuți (plângere depusă când nu se știe cine poate fi vinovatul – n.r.). Procurorul a anulat cererea de clasare și dat dispoziții să fie efectuată o nouă consultanță tehnică, împuternicindu-l din nou pe același medic legist să o facă, de această dată împreună cu o colegă”, a mai spus soțul Vasilicăi.

- Continuarea după publicitate -

Judecătorul care a analizat cazul a cerut să fie efectuate noi verificări, să fie luată în considerare deshumarea cadavrului și să fie efectuată autopsia sau, eventual, să se răspundă în mod precis la mai multe întrebări.

„Conform consultantului meu, nu au fost date răspunsuri punctuale la toate întrebările”, a mai declarat Vincenzo. TAC-ul executat de medicul legist împuternicit de procuror a arătat niște „bule de aer în trunchiul venos brahio-cefalic, venele mamare interne, atriul și ventriculul drept”, a mai adăugat el.

Consultantul angajat de soțul româncei să analizeze rezultatul TAC-ului a subliniat că acestea sunt simptome tipice unei embolii gazoase pulmonare „care are mereu o cauză externă”. Un fapt care, potrivit expertului, poate fi legat de aritmie și pierderea conștienței.

„Dacă ar fi făcut autopsia, chiar și după 4 luni, cu siguranță am fi avut informații mai concrete. A fost cerută. De ce nu au făcut-o?”, este întrebarea pusă acum de Vincenzo Palazzolo.

Consultantul angajat de sotul conaționalei noastre a subliniat apoi si alte aspecte considerate importante. Cum ar fi, de exemplu, cel legat de prelevarea de sânge în zona gâtului cu o seringă mare și nu cu una de dimensiunea potrivită.

Expertul a arătat, de asemenea, că Vasilicăi i-a fost luat sânge deja, pentru perfuzia de soluții cristaloide, în timpul transportului la spital și că acesta ar fi putut fi folosit.

- Continuarea după publicitate -

„A fost nevoie? Și chiar dacă ar fi fost, de ce a făcut-o acel operator și nu un resuscitator? Dacă asta a fost greșeala? Soția mea ar fi putut fi salvată”, s-a mai întrebat Vincenzo.

Judecătorul pentru investigații preliminare a examinat diferitele acte și contestația prezentată de Palazzolo, asistat de avocata Rosa Salemi, recunoscând că observațiile „sugerează subiecte de anchetă neexplorate de consultanții procurorului, care merită studiate în continuare”.

Apoi, judecătorul mai adaugă: „Posibila eficiență cauzală a prelevării venoase în determinarea morții prin inducerea emboliei gazoase nu pare să fie tratată în consultanță”.

Judecătorul cere așadar noi investigații de natură clinică și medico-legală, dar deocamdată ipoteza exhumării cadavrului nu pare să fie luată în considerare. Documentele au fost returnate procurorului și acum vor încerca să înțeleagă cum s-a efectuat prelevarea venoasă în spital, de ce a fost folosită o seringă supradimensionată și posibila legătură între accesul venos și embolia gazoasă.

De asemenea, va fi necesar să fie interogate din nou anumite persoane, identificând prin comenzile de serviciu tot personalul care a lucrat acolo în acea dimineață și nu doar șeful de secție și câteva persoane din jurul său, cum s-a procedat inițial.