Badanta fixă este o figură profesională din ce în ce mai solicitată în Italia, în special într-o societate în care populația îmbătrânește și familiile nu au adesea posibilitatea de a avea grijă de proprii lor dragi. Cu toate acestea, conviețuirea între badantă și persoana asistată trebuie să fie reglementată de reguli clare, stabilite în contractul de muncă.
Orarul de lucru și tipuri de contract:
În cazul unui contract cu normă parțială, angajatul va desfășura munca sa pentru un maxim de 30 de ore pe săptămână, în timp ce în cazul unui contract cu normă întreagă, orele de lucru vor ajunge la 54.
În cazul contractului cu 30 de ore pe săptămână se poate alege ca îngrijitoarea să lucreze 5 zile pe săptămână timp de 6 ore pe zi sau 6 zile lucrătoare pentru 5 ore pe zi. În cazul contractului cu 54 de ore săptămânale, legea permite maxim 10 ore lucrate pe zi timp de 5 zile și 4 ore în a șasea zi.
În ambele cazuri, angajata are dreptul la două ore de odihnă în timpul zilei, în timpul cărora poate alege să iasă din casă sau să rămână în interior. Nu va fi însă obligată să presteze serviciu persoanei pe care o îngrijește de obicei. În restul timpului, badanta nu poate părăsi casa fără acordul membrilor familiei persoanei asistate. De asemenea, printre drepturile badantei se va număra și dreptul la odihnă de 11 ore consecutive, de obicei pe timpul nopții.
Un alt punct important se referă la repausul săptămânal al badantei fixe
Conform CCNL, îngrijitoarea are dreptul la o zi întreagă liberă și încă o jumătate de zi în timpul săptămânii, de convenit în funcție de nevoile angajatorului său. De obicei, în Italia jumătatea de zi liberă este joia, iar ziua liberă de 24 de ore este duminica, dar poate fi schimbată în funcție de nevoile religioase ale lucrătoarei.
În cazul în care badanta va lucra în ziua sa de odihnă, va avea ulterior dreptul la un număr egal de ore de odihnă în următoarea zi sau orele lucrate duminica vor fi plătite cu o majorare de 60%.
O problemă delicată se referă la posibilitatea badantei fixe de a dormi în afara casei:
Potrivit legilor italiene, badanta fixă nu poate dormi peste noapte în afara punctului de lucru, cu excepția zilei sale de odihnă săptămânală. În celelalte seri, badanta trebuie să rămână în locuința unde își desfășoară activitatea și să aibă grijă de persoana pe care o îngrijește, în cazul în care este necesar.
Dacă badanta trebuie să părăsească locuința în timpul celorlalte nopți, pentru a rezolva probleme personale, ea trebuie să obțină acordul angajatorului și să se asigure că persoana asistată este în siguranță și bine îngrijită în timpul absenței sale.
Așadar, în timpul zilei de odihnă (duminica), angajata poate părăsi casa și poate dormi în altă parte, deoarece orele libere la care are dreptul conform art. 13 alin. 1 din CCNL sunt de 24. De exemplu, poate pleca duminica în cursul dimineții și să se întoarcă la domiciliul asistatului luni dimineața.
În orice caz, contractul de muncă trebuie să ia în considerare toți acești factori și să definească în mod clar și precis drepturile și obligațiile badantei fixe. Doar astfel va fi posibil să se garanteze o relație de muncă bazată pe încredere reciprocă și respectarea regulilor.
În concluzie, figura badantei fixe este o opțiune din ce în ce mai răspândită pentru familiile care au nevoie de îngrijire pentru proprii lor vârstnici sau bolnavi.
Cu toate acestea, este important ca regulile și obligațiile legate de această relație de muncă să fie respectate de ambele părți, pentru a asigura o muncă de calitate și o relație durabilă între badanta fixă și familia asistată.