Badantă din Italia, care a moștenit 700.000 de euro de la bătrâna asistată, câștigă procesul în care era acuzată de înșelăciune

O badantă din Italia a câștigat recent procesul care îi acordă moștenirea unei femei de care s-a ocupat ani de zile la rând, în valoare totală de aproape 700.000 de euro.

În testamentul controversat, întreaga sumă a fost lăsată îngrijitoarei, excluzând astfel sora și nepoata defunctei, conform celor constatate de ziarul Il Tirreno.

Pensionara, o văduvă fără copii din localitatea italiană Castelnuovo di Garfagnana (provincia Lucca din Toscana) a numit-o pe îngrijitoarea sa drept unica moștenitoare, lucru contestat în sala de judecată de sora și nepoata bătrânei.

Acestea au susținut, bazându-se pe expertize proprii, că defuncta nu era în deplinătatea facultăților mintale când și-a scris ultimele dorințe, cu un an și jumătate înainte de a muri la vârsta de 78 de ani, în primele luni ale anului 2014.

Deși Tribunalul a dat inițial câștig de cauză rudelor excluse, Curtea de Apel a răsturnat această decizie, confirmând că îngrijitoarea este moștenitoarea legitimă a sumei de bani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Badanta a fost acuzată inițial de înșelăciune, dar în 2019 a fost achitată de această acuzație, judecătorii stabilind că „fapta nu există”.

Aceasta a descoperit testamentul întâmplător, când strângea lucrurile personale ale defunctei după o spitalizare.

Documentul, scris de mână cu o grafie nesigură, a fost unul dintre motivele pentru care sora și nepoata au susținut falsitatea testamentului.

Cu toate acestea, Curtea de Apel, pe baza consultanței experților, a concluzionat că scrisul aparținea defunctei și reflecta nivelul ei de educație și capacitățile intelectuale.

Un consultant a declarat că „testamentul este autentic, chiar și cu erorile gramaticale, reflectând dorința clară a defunctei de a lăsa totul îngrijitoarei sale”.

În plus, acesta a precizat că „stările confuzionale și alterările conștiinței documentate în fișele medicale erau probabil cauzate de un delir temporar și reversibil, legat de spitalizări, și nu de o incapacitate permanentă”.

În final, s-a stabilit că defuncta era în deplinătatea facultăților mintale când a redactat testamentul.

Astfel, moștenirea nu va reveni sorei și nepoatei, care vor trebui să plătească aproape 50.000 de euro cheltuieli legale îngrijitoarei, acum moștenitoarea universală a bunurilor defunctei.