În ultimele luni, numărul de oferte de muncă false destinate celor care caută un loc de muncă în sudul Elveției, unde limba oficială este italiana, a crescut alarmant. Tot mai mulți italieni care doresc să lucreze în Elveția cad victime acestor înșelătorii, în care li se promit salarii atractive în schimbul unor taxe administrative ce se dovedesc a fi nimic altceva decât o fraudă.
Un exemplu recent al acestui tip de înșelătorie este povestea Soniei (nume fictiv), o femeie care a răspuns la un anunț online pentru un post de îngrijitoare în Ticino:
„Am găsit anunțul pe internet și, fiind interesată, am sunat imediat la numărul indicat”, povestește Sonia conform publicației Corriere del Ticino.
După ce a luat legătura cu presupusul angajator, i s-au trimis formulare de completat, atât în italiană, cât și în germană, deși acestea erau pline de greșeli gramaticale și ortografice.
„Formularele erau foarte ciudate, cu multe erori, și purtau numele unei firme care există, dar al cărei proprietar real nu avea legătură cu persoana indicată în documente”, continuă Sonia.
După completarea și trimiterea documentelor, i s-a cerut să plătească 300 de euro, aparent pentru a acoperi anumite costuri administrative. Sonia, care nu se afla în Italia în acel moment, a solicitat ajutorul unei prietene pentru a efectua transferul bancar.
Cu toate acestea, după efectuarea plății, angajatorul fictiv a dispărut, fără a mai răspunde la apelurile sau mesajele Soniei:
„Mi-au spus că trebuie să am răbdare, că jobul va veni, dar am înțeles în scurt timp că am fost înșelată”, spune ea.
Înfruntând realitatea că a fost victima unei fraude, Sonia a decis să contacteze din nou persoana responsabilă, amenințând că va apela la un avocat și va depune o plângere oficială. Cu toate acestea, răspunsul primit a fost unul amenințător:
„Mi-a spus: «Trebuie să taci, doamnă. Mai bine ai grijă ce faci». M-am speriat foarte tare și am decis să nu mai continui, de teama că aș putea fi în pericol”, a povestit femeia.
Deși a pierdut 300 de euro, Sonia a ales să nu depună o plângere l apoliție, considerând că siguranța ei este mai importantă:
„Sunt bani pierduți, dar am preferat să nu risc mai mult”, adaugă ea.
După ce a citit mai multe relatări similare în presă, ea a hotărât să-și împărtășească experiența pentru a avertiza alte persoane:
„Sper că mărturia mea va ajuta la demascarea acestor escroci. M-am întrebat adesea cine ar putea fi în spatele acestor înșelătorii. Ar fi frumos să îi vedem, într-o zi, aduși în fața justiției”, concluzionează ea.
Această poveste subliniază necesitatea de a fi extrem de precaut atunci când aplicăm pentru locuri de muncă online, în special în străinătate.
Persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă ar trebui să verifice cu atenție autenticitatea ofertelor și să fie vigilente în fața unor cereri suspecte de bani.