Austria este de acord cu intrarea României în Schengen pentru călătoriile aeriene

- Conținut sponsorizat -

Într-o evoluție semnificativă pentru România în contextul european, Austria a anunțat recent că își relaxează poziția privind aderarea României la spațiul Schengen și acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru țara noastră.

Premierul român, Marcel Ciolacu, a făcut acest anunț sâmbătă seară, 9 decembrie, subliniind că decizia va reduce considerabil timpul de așteptare pentru românii care călătoresc cu avionul în interiorul Uniunii Europene.

„Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.

Ciolacu a exprimat entuziasmul său pe Facebook:

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția […] România merită în Schengen!”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministrul român Cătălin Predoiu este mandatat să poarte negocieri finale cu omologul său austriac, Gerhard Karner.

Potrivit ziarului austriac Kleine Zeitung, Austria pregătește extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, dar numai pentru călătoriile aeriene și sub anumite condiții, inclusiv controale mai stricte la frontierele terestre dintre Bulgaria și România și Ungaria și România.

Această decizie urmează după ce Austria s-a opus ferm, în repetate rânduri, aderării României și Bulgariei la Schengen, cerând îmbunătățiri în spațiul european de liberă circulație.

Într-o declarație pentru Euronews, ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a subliniat: „Schengen trebuie să devină mai bun și nu mai mare. Nu văd încă prea multe progrese aici”.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a descris anterior extinderea Schengen ca fiind „de neconceput” pentru Austria, atribuind această poziție unei probleme de securitate, fără a viza specific Bulgaria și România.

- Continuarea după publicitate -

În ceea ce privește procesul de aderare la Schengen, s-a discutat recent la nivelul UE posibilitatea unei abordări în două etape, prima implicând intrarea frontierelor aeriene în spațiul Schengen din martie 2024.