Unul din trei români recunosc că au dat mită, mai ales la polițiști, la medici și asistente în România. Dar ați fost nevoiți să dați vreodată șpagă în străinătate?
Interesantă întrebarea pusă de Cezar Cristian Fânaru, un român emigrat la Londra, în Marea Britanie, pe un site de socializare unde a primit răspunsuri de la românii de peste tot din lume:
„Cu șpaga e cam nasol prin țări străine că poți face și pârnaie dacă oferi, doar la noi merge cu așa ceva.”
„În Cehia, am uitat o dată să fac bilet pe metrou, m-au prins, am coborât cu ei, le-am dat un bănuț si m-au lăsat să plec. În Germania am fost în vizită la vărul meu, am ieșit în oraș fără mașină, cu autobuzul. Am crezut că pot circula peste tot doar cu un bilet, am greșit, am fost prins și am încercat să le dau ceva. Mi-au dat amenda cea mai mare pentru că am încercat să-i mituiesc și m-au prevenit că dacă insist mă duc la poliție.”
„Niciodată! Aici (Belgia), ești tratat cu respect indiferent din ce țară vii. La orice instituție a statului apelezi ești ajutat și sfătuit, drepturile omului sunt literă de lege dar și obligațiile pe care le are, ca oricare cetățean. În România așa ceva va exista când bugetarii angajați pe pile și cu șpăgi vor dispărea iar locul lor va fi luat de profesioniști bine pregătiți.”
„Afară, prin străinătate, tot românul este cel ce îți cere șpagă la orice serviciu sau favor îți face, mai ales în Anglia. Eu nu am văzut până aici să dai din salariul tău dreptu’ la șef pentru că te-a băgat la muncă! Așa fac toți românii aici, în Anglia, toți cei care se cred că s-au ajuns.”
„În urmă cu mai bine de 14 ani, într-un spital din țară am dat șpagă la o asistentă ca să-mi dea un calmant că mă îndoiam de durere și nici nu se uitau la mine. Aici, în Spania, merg de aproape 4 ani la cabinetul medical în fiecare lună pentru a-mi face tratamentul și nu am dat și nici nu mi s-a pretins absolut nimic. O singură floare am dus-o cadou la asistentă în toți acești patru ani, pentru că de multe ori uit că am programare și merg să văd când are timp să-mi facă tratamentul, iar ea îmi zice: ‘nu-i nimic, când iese următorul pacient, intri tu.’ Când i-am dat floarea s-a emoționat și s-a simțit un pic jenată.”
„Am fost în Italia la fiica mea, am făcut tensiune într-o zi și a trebuit să chemăm salvarea, care în 5 minute a ajuns. Nu-mi venea să cred, m-au consultat, m-au dus la spital, mi-au făcut analize, asistenți, medici, de nota 10! Toți respectuoși, înțelegători, cu bun simț, atenți, îmi părea că nu e adevărat, că visez! Fără nici un ban prin buzunare ca la noi, eh, nici 2 sau 3 la sută nu e România ca afară.”
„Da, de când sunt în străinătate în fiecare an când merg în țară peste tot unde mă-nvârt trebuie să dau șpagă altfel nu rezolv nimic.”
„În Anglia unde lucrez niciodată nu am dat șpagă, în schimb în Grecia când am fost anul acesta în vacanță, da.”
„Cred că în statele dezvoltate corupția nu este la nivelul polițistului, funcționarului , medicului, etc. Acolo corupția este la niveluri mult mai înalte, pe contracte și bani foarte mulți.”
„Nu, în Spania nu am dat șpagă niciodată, am discutat odată cu un doctor și i-am povestit cum se procedează în România, credea că mint!”
„În America dacă încerci să dai șpagă ești arestat pe loc. Aparte că nimeni nu-ți pretinde așa ceva, iar tu nici n-ai curaj să pomenești… S-ar uita la tine ca la urs. Apoi vin cătușele!”
„Da, am dat. Când am fost în România de la graniță până la Galați am uns milițienii care mă opreau în traseu pe motive numai de ei știute. Depășire. Viteză. Carte verde. Trusă medicală. Stingător. Altu nu găsea seria mașinii. Buletin expirat și lista continuă. La toți am dat, toți mi-au cerut. Timpul era scurt și preferam sa plătesc decât să fac contestații prin tribunale care cereau prea mult timp. Iar ei au profitat de asta.”
„Eu am încercat în Danemarca pentru depășire de viteză în localitate. Am încercat, dar polițistul s-a dat doi pași în spate și a pus mâna pe tocul pistolului…”
„Stau în Italia, am fost operat de cancer la plămâni luna trecută și nu am dat șpagă nici măcar un cent în spital sau pentru alte analize și examene medicale care costau zeci de mii de euro. Doar în România se dă șpagă în spital să-ți schimbe cearceaful pe când aici, în spital asistenții medicali îți fac patul. Schimbă lenjeria în fiecare zi, i-am întrebat de ce fac ei patul și mi-au răspuns că noi suntem bolnavi, trebuie sa fim tratați ca atare, așa că țării noastre îi mai trebuie vreo sută de ani să ajungă la nivelul ăsta și îmi pare tare rău pentru țărișoara mea.
Dar asta este situația!”