Asociație italiană: „Au îmbătrânit badantele, la 70 de ani au grijă de bătrâni de 80 de ani”

- Conținut sponsorizat -

„Multe dintre ele nu au contribuții suficiente și asta va avea repercusiuni puternice asupra sănătății lor de îndată ce nu vor mai fi în stare să lucreze.”

Sunt cuvintele președintelui asociației italiene ACLI Mondo Colf din Bologna, Filippo Diaco, care explică de ce media de vârstă a femeilor care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni a crescut mult în ultimii 10 ani.

Mai exact, Diaco spune că principal motiv pentru care majoritatea „badantelor” din Italia au astăzi vârste înaintate este acela că nu au destui ani lucrați pentru a ieși la pensie.

„În Bologna, aproape două mii de colaboratoare familiale au vârstă peste 65 de ani. Vârsta medie a îngrijitoarelor a crescut mult. În urmă cu 10 ani media era între 40 și 55 de ani, astăzi este între 55 și 70 de ani. Printre contractele de angajare din acest an avem și persoane de 70 de ani care au grijă de bătrâni de 80 de ani”, mai spune președintele asociației.

La fel de grav este și faptul că în toți acești ani aceste femei nu au reușit să pună deoparte bani suficienți pentru „bătrânețile” lor fiindcă au fost nevoite să trimită tot ce le rămânea acasă pentru a-și întreține familiile sau pentru a le oferi copiilor posibilitatea să meargă la o facultate.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Soluția, conform asociației citate, ar fi implementarea unui sistem de siguranță socială care să le tuteleze pe lucrătoarele din categoria asistentelor familiale.

Bineînțeles, asociația italiană nu vorbește și despre zecile, poate chiar sutele de mii de îngrijitoare care lucrează fără un contract de muncă fiindcă familiile refuză să întocmească unul.

Dacă guvernul italian ar găsi o modalitate pentru a rezolva problema muncii la negru în acest sector, atunci „badantele” cu siguranță ar reuși să adune anii necesari de contribuții la sistemul de pensii până la vârsta de pensionare.