Apelul a 12 state către Guvernul României și replica prim-ministrului

- Conținut sponsorizat -

Douăsprezece ambasade ale mai multor state, parteneri internaţionali şi aliaţi ai României printre care Franţa, SUA şi Germania, îşi „exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept” din ţara noastră şi solicită părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei „să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei”.

Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, este semnat de următoarele ţări: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.

„Suntem profund îngrijoraţi de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de Justiţie. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupţiei şi subminării independenţei sistemului judiciar. Aşteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare incluzivă care să implice toate părţile, prin consultări ample”, precizează sursa citată.

Potrivit ambasadelor, „un astfel de proces trebuie să se desfăşoare în interesul tuturor cetăţenilor români”.

În niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului, a declarat ca replică premierul Viorica Dăncilă citată de Agerpres.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Astăzi (miercuri – n.r.) am văzut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuţie individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor şi domnilor ambasadori că suntem în România şi că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităţilor din ţara din care fac parte, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului şi eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, aşa cum ambasadorii noştri, în fiecare stat, fie membru al Uniunii Europene sau un stat terţ, au respect pentru statul respectiv”, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.