Ansamblul Diaspora din Italia. Copiii românilor şi contribuția lor la promovarea folclorului românesc

- Conținut sponsorizat -

Copiii românilor din Cremona au posibilitatea să danseze și să cânte în limba română. Unde? La „Ansamblul Diaspora”, înființat de Cristina Toader și colaboratorii săi. Indiferent dacă sunt născuți în Italia sau pe pământ românesc, copiii românilor plecați de mulți ani din țară îmbracă ia românească la sărbători, intonează imnul și alte cântece patriotice din România și dansează pe ritmurile muzicii populare românești.

Ansamblu de copii Diaspora a fost înființat la Cremona, la începutul anului 2018. Inițiativa îi aparține româncei Cristina Toader, originară din județul Vrancea, care se află în Italia din anul 1994, unde a absolvit liceul și facultatea de economie și jurisprudență.

„Am creat acest grup de dans împreună cu colegii mei, Simona Neagu, Costel Seserman, Anna Sănduleac. Ne ocupăm în mod voluntar, nu ne plătește nimeni, dorința noastră este de a arăta celor din jur tradițiile și cultura noastră românească”, ne-a spus Cristina Toader.

Mulți dintre copiii din „Ansamblu Diaspora” sunt născuți în Italia dar sunt și copii veniți din țară, de-a lungul timpului. Ultimul lor eveniment la care au participat a fost cel dedicat Zilei Unirii de la 24 ianuarie, dar anul 2019 se anunță bogat în activități la care, inimoșii copii, așteaptă cu nerăbdare să participe.

Copiii românilor în Ansamblul Diaspora din Cremona

Despre proiectele viitoare ale micilor artiști, Cristina Toader ne-a mărturisit: „Pe 1 iunie 2019 vom avea un spectacol cu ocazia zilei copilului. La acest spectacol, vor fi invitați copii români de la parohia catolică, copii de la parohia ortodoxă, dar și copii din localitățile Piacenza și Lodi. Cu sprijinul primăriei din Cremona vom organiza un spectacol tot în luna iunie, la teatrul Ponchielli, în care vom prezenta coreografie clasică pe muzica lui Eugen Doga.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Doamna Ana Maria Botezatu, în calitate de director artistic și organizator, ne-a făcut o invitație specială, cu ocazia sărbătoririi Zilei comunei Golești (Vrancea) din 2019, invitație oficială de la primărie. De asemenea, am fost invitați să participăm la festivalul de folclor internațional „Dobroge Mândră Grădină”, care va avea loc pe 28 august 2019 la Constanța.”

Activitatea organizatorilor „Ansamblului Diaspora” se desfășoară în mod absolut voluntar, aceștia sunt motivați doar de dragostea pentru tradițiile românești, de dorul și respectul pe care îl au pentru România. Pentru activitățile la care vor participa în țară vor demara însă un proiect pe care au intenția să îl înainteze celor de la Ministerul românilor de pretutindeni pentru a obține un ajutor economic. „Vrem să facem acțiuni frumoase, de care să fim mândri, copiii noștri merită acest lucru, iar datoria noastră este să îi învățăm totul despre țara lor.”

Copiii românilor în Ansamblul Diaspora din Cremona

Dezvoltarea interesului pentru cunoaşterea, păstrarea şi transmiterea portului popular românesc, a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice poporului nostru, conturează identitatea națională a acestor copii. Tradiţiile populare româneşti rămân tezaurul nostru cel mai de preţ şi trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să se păstreze vii în mintea copiilor români, oriunde în lume s-ar afla aceștia.