«Ajunși în punctul ăsta, să închidem tot este singura alegere pe care o mai avem: trebuie să facem asta mai demult, dar pentru cetățeni nu ar fi fost ușor să accepte. Trebuie să vadă de spital pline…»
Declarația de mai sus îi aparține Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, și a fost făcută vineri, 30 octombrie 2020, în cadrul unei videoconferințe cu liderii statelor membre UE, informează ziarul italian La Stampa. Reuniunea la distanță a durat 2 ore și este prima de acest gen după închiderea Parlamentului European.
«Suntem la începutul unui sezon rece, într-o dramatică situație care îi lovește pe toți fără nicio excepție. Situația este îngrijorătoare și nu ar trebui să ne facem iluzii. Dorințele și banalizarea populistă nu sunt numai ireale, ci și iresponsabile. Nu trebuie să lăsăm ca diferența dintre ceea ce este adevărat și fals, dintre ceea ce este bun și ceea ce este rău, să dispară. Ceea ce este fals din punct de vedere științific trebuie evidențiat clar ca fiind astfel. Dezbaterea democratică depinde de raportul nostru cu faptele și informațiile și tot de ele depind și viețile oamenilor», a spus Merkel în cadrul videoconferinței.
«Iarna aceasta va fi grea. Vor fi patru luni lungi și grele, dar vor trece. Am văzut deja în ultimele 8 luni că putem învăța să ne ajutăm reciproc. Asta face societatea noastră să fie diferită. Această solidaritate, acest sens de comunitate, este ceea ce îmi dă încredere», a mai adăugat cancelarul german.
Merkel a anunțat, de asemenea, că va introduce noi măsuri de restricție în Germania, printre care și un lockdown parțial, pentru a combate pandemia: „Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum. Și trebuie să acționăm acum pentru a evita o gravă criză sanitară.”
La reuniunea UE s-a făcut un schimb de păreri în legătură cu experiența acumulată de fiecare țară în partea în combaterea acestui virus. Emanuel Macron, președintele Franței, a vorbit despre lockdown-ul adoptat recent în țara sa, în timp ce premierul Slovaciei, Igor Matovič, despre un proiect prin care vrea să testeze pentru COVID-19 întreaga populație.
Unii șefi de stat și de guvern au cerut, de asemenea, „o cooperare puternică la nivelul UE”, dar Giuseppe Conte s-a opus spunând: „Trebuie să respectăm competențele naționale”. Cuvintele premierului i-au surprins pe mulți dintre colegii săi: „În timpul primului val, Italia a fost țara care a cerut mai ales o intervenție puternică a UE”, a reamintit o sursă diplomatică.
Mai multe știri și informații utile pentru românii din diaspora pe Jurnal de Emigrant.