Ambasada României în Italia organizează conferința online „Cyber – The New Frontier of Security. The EU Approach”

- Conținut sponsorizat -

Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino organizează, la data de 23 iunie 2021, conferința la nivel înalt „Cyber – The New Frontier of Security. The EU Approach”. Evenimentul, organizat în colaborare cu SIOI – Societatea Italiană pentru Organizații Internaționale, se va desfășura online, în limba engleză și va fi transmis în direct pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei.

Digitalizarea spațiului fizic, accelerată de pandemia de Coronavirus, generează noi categorii de riscuri cibernetice, la care sunt expuse și sectoare esențiale ale economiei, pe măsură ce acestea depind din ce în ce mai mult de tehnologiile digitale. Evoluțiile recente au arătat importanța creșterii rezilienței în fața atacurilor cibernetice și a transformărilor digitale disruptive, evidențiind în același timp angajamentul comun, atât la nivel european cât și internațional, în vederea consolidării cooperării pentru un spațiu cibernetic sigur.

În acest context, conferința își propune să contribuie la aprofundarea reflecției comune privind provocările și oportunitățile din sfera securității cibernetice, printr-o serie de dezbateri care vor reuni înalți reprezentanți ai instituțiilor naționale din România, Italia și Malta, ai instituțiilor europene și ai NATO.

Lucrările conferinței vor fi deschise de ambasadorul României în Italia, Malta și San Marino, George Bologan. În continuare, vor interveni asistentul Secretarului General NATO pentru Provocări de Securitate Emergente, David van Weel, Președintele noului Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență, Adrian Bratu, Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene din cadrul Președinției Consiliului de Miniștri a Italiei, Vincenzo Amendola și directorul general adjunct din cadrul Departamentului de Informații pentru Securitatea Republicii Italiene, profesorul Roberto Baldoni.

Următorul panel se va axa pe consolidarea parteneriatelor între instituțiile publice, mediul privat, și cel academic în vederea configurării unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică, un rol esențial în acest sens avându-l noul Centru de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul Cyber) care va fi găzduit la București.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vor interveni directorul general al Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, Anton Rog, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Italia, Antonio Parenti, șeful Unității de Politici și Securitate a Spațiului Cibernetic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei, Laura Carpini, Ambasadorul pentru Afaceri Digitale al Republicii Malta, Andre Xuereb, directorul regional Bitdefender pentru Europa de Sud-Est, Denis Cassinerio și profesorul Alberto Marchetti Spaccamela de la Universitatea „La Sapienza” din Roma. Discuțiile vor fi moderate de Stefano Mele, colaborator SIOI și expert în securitate cibernetică și protecția datelor personale.

Într-un context marcat de utilizarea dezinformării prin mijloacele de comunicare online de către actori statali și non-statali, cel de-al doilea panel va aborda riscurile aferente acestui fenomen, din ce în ce mai prezent în societatea actuală.

Vor lua cuvântul Marta Dassù, consilier pentru afaceri europene la Institutul Aspen Italia și editor-șef al revistei Aspenia, Alina Bărgâoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice-Administrative și Radu Magdin, analist internațional și fost consilier al prim-ministrului României. Dezbaterea va fi moderată de Gabriele Carrer, jurnalist la publicația Formiche.

În încheiere, ambasadorul George Bologan va prezenta concluziile discuțiilor, alături de directorul general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, Dan Cîmpean.

Programul conferinței:

- Continuarea după publicitate -
  • 10.00-11.00 CET (11.00-12.00 ora României) – Panel de nivel înalt
  • 11.00-12.20 CET (12.00-13.20 ora României) – Panelul „Strengthening public-private-academia partnership for cyber security”
  • 14.00-14.45 CET (15.00-15.45 ora României) – Panelul „Weaponization of disinformation”
  • 14.45-15.00 CET (15.45-16.00 ora României) – Concluzii.