Decizia de a pleca peste hotare a fost un pas decisiv, mulți dintre noi ne-am lăsat acasă copiii iar realizarea și menținerea unei relații la distanță sunt mai mult decât importante. Dar distanța geografică nu mai poate fi un obstacol în comunicarea cu copiii și nu ne poate opri de la creșterea, educarea și formarea lor ca oameni responsabili. Miile de kilometri care stau între noi nu ne împiedică să instaurăm cu copiii noștri un raport sincer, bazat pe încredere reciprocă.
Paula Matran este absolventă a Şcolii gimnaziale din comuna Stănileşti din județul Vaslui, iar la examenul de evaluare națională (Capacitate), a reuşit un rezultat de excepţie. Adolescenta a obţinut a patra medie din judeţ: 9.92, cu nota 10 la limba română şi 9.85 la matematică.
Paula are 14 ani iar la Stănilești locuiește cu bunica. Mama sa este plecată la muncă în străinătate de când Paula avea doar 4 anișori.
„Mama a plecat în străinătate în 2007, când aveam vreo 4 ani. Nu a fost uşor la început, dar apoi am realizat că este acolo pentru mine. Oricând, oricât de departe ar fi fost eu mereu i-am simţit prezenta. Mama mea ar fi mândră de mine oricum şi m-ar fi sustinut oricum, ea ştie ce pot şi ce vreau.”, mărturiseşte Paula.
Rezultatele deosebite obținute de această elevă din Vaslui-Stănilești reprezintă o performanță nu doar pentru faptul că eleva provine de la sat, unde nu sunt mereu înregistrate rezultate foarte bune ci pentru că Paula s-a pregătit singură, din dorinţa de a se autodepăşi şi de a-şi face mândră mama aflată la muncă în străinătate de 10 ani, dar şi bunica alături de care locuieşte.
„Pentru mine, examenul a reprezentat un obstacol prin care să-mi demonstrez mie ce pot şi prin care să-mi fac mama, bunica si sora mândre de mine. Ele au fost persoanele care m-au sustinut si m-au încurajat mereu, pe lângă profesori(…). Încrederea în sine ajută cel mai mult. După părerea mea, nu miile de ore de pregătire sunt necesare ca să reuşeşti. Eu, de exemplu, n-am făcut pregătire la limba romana şi totuşi am obţinut nota 10. Sunt un exemplu viu că se poate face performanţă şi fără meditaţii. Dacă elevii ar încerca să înteleagă şi să privească lucrurile din altă prespectivă, eu cred că ar reuşi toţi să obţină o notă mare”, mărturisește Paula Matran pentru adevărul.ro
Faptul că provine de la o şcoală de la sat nu este relevant în opinia adolescente, care este convinsă că la orice şcoală se poate face performanţă dacă există voinţă şi determinare. În urmă cu doi ani şi sora ei a obţinut rezultate de excepţie la Evaluarea Naţională.
Sunați-vă cât mai des copiii, comunicați cu ei în fiecare zi și cât mai mult
O vorbă bună, înțeleaptă și încurajatoare, care vine de la părinți, reprezintă fundamentul unei personalități sănătoase emoțional și fizic, deoarece copilul are nevoie să fie auzit, ascultat, înțeles, copilul are nevoie să se simtă iubit, important și protejat.
Comunicarea este baza tuturor relațiilor, comunicarea este calea de legătură care apropie copiii de părinții aflați la distanță pentru a se simți împreună. Sunați-vă copiii cât mai des, comunicați cât mai mult cu ei!
Prin comunicare înțelegi ce simte și ce gândește copilul tău. Este mai dificil să creezi o atmosferă de căldură fiind la distanță, dar poți comunica cu dragoste și afecțiune, pentru a-l face pe copil să se simtă înțeles, iubit, protejat, respectat. Cuvintele exprimate sau scrise cu căldură părintească alină durerea și emoțiile negative, cultivă curajul și optimismul, dezvoltă stima și încrederea.
Dragă mamă și dragă tată care trăiți la mii de kilometri depărtare de copii, nu uitați că distanța poate fi învinsă. Cel mai important este să existați în universul copiilor voștri, să fiți mereu prezenți pentru ei, așa vor ști cât de mult îi înțelegeți, îi ajutați și cât de mult îi iubiți!