Acțiune de amploare în Italia împotriva „caporalatului”: 52 de persoane arestate și 14 ferme agricole sechestrate

- Conținut sponsorizat -

O anchetă a Gărzii de Finanțe din Cosenza (Calabria) împotriva exploatatorilor din sectorul agricol a dus în această dimineață de miercuri, 10 iunie, la arestarea a 52 de persoane dintre care 14 au fost duse închisoare și alte 38 au fost declarate în arest la domiciliu. De asemenea, 14 ferme au fost confiscate: 12 în Basilicata și două în provincia Cosenza.

Persoanele arestate sunt acuzate de asociere în infracțiunea care vizează intermedierea și exploatarea ilicită a forței de muncă (așa-numitul „caporalato”), precum și facilitarea imigrației ilegale.

Operațiunea a implicat peste 300 de agenți ai Comandamentului Provincial din Cosenza, cu ajutorul militarilor din departamentele Catanzaro și Crotone, informează ANSA.

„Mulțumesc celor care au efectuat această operațiune de amploare împotriva ‘caporalatului’ din Calabria, în această dimineață. Este o grea lovitură dată acestor exploatatori și vom continua să lucrăm pentru eradicarea acestui rău”, a declarat senatorul Ernesto Magorno.

„Caporalato” desemnează un tip de organizație criminală, un sistem ilegal de recrutare a forței de muncă și de organizare a muncii agricole temporare sau pe șantiere, prestate de muncitori zilieri, în general imigranți din Europa de Est și Africa, organizați în echipe de lucru.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Este o practică ilegală, întrucât exploatează forța de muncă, subestimează valoarea reală a muncii, plătită doar cu 2-4 euro/oră, constrânge la acceptarea unor condiții inumane de muncă și la un program de 12-14 ore pe zi, presupune exercitarea violenței fizice și psihologice. În plus, „caporalato” nu prevede asigurări sociale și medicale. Imigranții, cantonați în ghetouri sau barăci insalubre, subnutriți sau hrăniți cu alimente expirate, sunt reduși la condiția de sclavi.

Fenomenul este prezent pretutindeni în Italia, dar cu predilecție în sudul peninsulei și a suscitat dezbateri în diverse medii: politic, sindical, juridic, economic, religios. A făcut, de asemenea, și obiectul unor ample investigații jurnalistice.