Biserica Sant’ Agnese din via Garibaldi, Rimini, timp de șapte ani a fost închisă ca loc de cult iar spațiul din interior a fost folosit pentru expoziții cu vânzare a artiștilor ambulanți sau ca piață de vechituri. Lipsa preoților dar și a credincioșilor, având în vedere prezența parohiei San Gaudenzo din imediata vecinătate, au fost motivațiile, ne asigură corriereromagna.it.
Biserica Sant’Agnese a fost insuficient utilizată în ultimii ani și prestigiul său a ajuns puțin uitat: prezența sa este citată într-un document vechi în jurul anului 1000; distrusă inițial printr-un cutremur din 1308 și apoi de bombardamentele celui de-al doilea război mondial, a fost deschisă închinării până în septembrie 2010.
Dar zilele trecute, după șapte ani de când în acest lăcaș de cult nu se mai auzeau cântări și slujbe religioase, a avut loc o cerimonie cu o liturghie ortodoxă condusă de preotul român Marcian Claudiu Bucurenciu la care au asistat numeroși credincioși ortodocși români.
Părintele Marcian Claudiu Bucurenciu nu își ascunde satisfacția: „În sfârșit avem o casă a noastră mulțumită lui Dumnezeu, dar și autorităților italiene care ne-au oferit acest loc de închinare.”
Steaguri românești
„Biserica Sant’ Agnese nu o închiriem ci o vom cumpăra cu donații făcute de credincioșii noștri. Credincioși care se vor ocupa și de restructurare, la sfârșitul zilei, când se întorc de la locul lor de muncă”, a declarat părintele Bucurenciu, care timp de o oră și jumătate a susținut o liturghie divină în fața a peste o sută de oameni într-o biserică plină cu schele și candelabre acoperite cu celofan. Mulți italieni curioși au venit să vadă și să înțeleagă cum de se celebra o slujbă religioasă în biserica pe care toată lumea o știa închisă. Steagurile românești care atârnau la intrare, spuneau totul.
„Suntem toți frați, iar acțiunea noastră va demonstra integrarea comunității românești din Rimini în societatea italiană. Comunitatea noastră este din ce în ce mai mult prezentă în acest teritoriu iar un semn al integrării sunt datorită căsătoriile și copiii născuți aici în Rimini din părinți români.”
Ortodocși români sunt numeroși, „credincioșii noștri sunt circa 1.700 în Rimini”, explică părintele Marcian, „de aceea aveam nevoie de un loc mare și stabil care să ne poată găzdui”.