Olga se agită disperată cu telefonul mobil într-o mână și cu o batistă în cealaltă. Aproape obsesiv urmărește continuu un videoclip pe micul ecran al telefonului. Și îl arată tuturor. Sunt imaginile războiului, cu soldați ruși care trag la întâmplare într-o atmosferă macabră, în mijlocul unei tăceri și singurătăți totale. Așa cum arată ea pe telefon, acea clădire, în jurul căreia rătăcesc soldați, este chiar casa ei și înăuntru sunt copiii și nepoții săi.
În vârstă de 63 de ani, Olga este în Italia de 25 de ani, menționează La Provincia Pavese. Și-a părăsit țara natală atunci când, după ce și-a pierdut primul copil și soțul, și-a strâns ceilalți doi copii lângă ea și le-a spus că va pleca să lucreze în străinătate, pentru a le asigura un viitor și posibilitatea de a studia.
Plânge în hohote în timp ce povestește: „Nu poți înțelege ce înseamnă să-ți lași copiii când sunt încă mici – mărturisește Olga – am ajuns în Calabria unde am fost întâmpinată de oameni minunați și câțiva ani mai târziu am ajuns la Pavia, unde mă simt la fel de bine. Întotdeauna am lucrat ca badantă, este o slujbă care îmi place”.
Cu doar câțiva ani în urmă i s-a alăturat și fiica ei, în vârstă de 34 de ani, la Pavia, dar ea a plecat anul trecut înapoi în Ucraina, pentru că nu a putut sta mult timp departe de copilul ei, în vârstă atunci de 13 ani. Iar acum a venit războiul.
„Ajutați-mă să-mi iau fiica, nepotul și, de asemenea, celălalt fiu care nu poate lupta pentru că este invalid, dar care își riscă viața încercând să-i ajute pe toți – continuă femeia să strige – Herson, orașul în care locuiesc, este izolat de ruși!”
Herson a fost scena unor lupte grele în timpul invaziei ruse din ultimele zile și a fost primul oraș important care a căzut în mâinile forțelor ruse.
„Nu există coridoare umanitare acolo. Nu este adevărat că sunt peste tot. Multe orașe sunt total abandonate. Nepoțelul meu plânge și spune că nu mai rezistă. Au stat trei zile fără mâncare și chiar și atunci când s-a redeschis un mic magazin, totul mirosea urât, peștele de la vânzare era stricat”.
„Soldații ruși au pus cruci verzi pe obiectivele care urmează să fie distruse, oamenii trăiesc acum doar ca să anuleze în secret aceste cruci, pentru a salva casele. Și încearcă să fugă de acolo pentru a ajunge la Odesa, care se află la 200 de kilometri distanță. Să prindă un tren care înseamnă mântuire”, spune Olga, sperând și la un ajutor divin.
Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a transmis că cei peste 1,5 milioane de cetățeni care au părăsit Ucraina de la începutul ostilităților constitue criza refugiaților „cu cea mai rapidă creștere în Europa, de la Al Doilea Război Mondial încoace”.
După primul val de oameni plecaţi din Ucraina din cauza războiului, va urma cel mai probabil un al doilea val, format din refugiaţi mai vulnerabili, a atras atenţia directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, potrivit căruia marţi sau miercuri, 9 martie, se va depăşi pragul de două milioane de refugiaţi.