S-a dat alarma în ceea ce privește lipsa forței de muncă în zonele agricole ale provinciei italiene Parma (Emilia-Romagna). Se pare că acolo nu există lucrători suficienți pentru tăierea plantelor și plantarea puieților în livezi și vii. Această situație se datorează numărului mare de angajați infectați cu SARS-CoV-2 și a celor aflați în carantină.
Printre aceștia se numără inclusiv lucrătorii ce tund pomii și vița de vie, precum și tractoriștii. În plus, nu există nici muncitori capabili să gestioneze corect o unitate de control al irigațiilor sau un plan de fertilizare și nici lucrători de întreținere a plantelor.
Alarma a fost trasă de Marcello Bonvicini, președintele organizației de fermieri Confagricoltura din Emilia-Romagna: „Muncitorii din Europa de Est (România, Bulgaria și Polonia) au optat, poate, pentru o remunerație stimulativă în Germania sau Olanda, ori au rămas în țara de origine, pentru că nu s-au vaccinat sau au fost vaccinați cu un ser nerecunoscut de Agenția Europeana pentru Medicamente.
Rezidenții aflați de mai mult timp în țară închid cercul – cei care au venit aici să lucreze în agricultură – dar anul acesta, însă, au a decis să prefere sectorului agricol un loc în construcții sau industrie”.
„Unele companii lucrează cu personal subdimensionat – cu 30-40% mai puțin decât anul trecut – iar altele angajează forță de muncă necalificată, angajându-se la pregătirea acesteia în domeniu. Uneori, antreprenorii înșiși devin meditatori”.
„Riscăm să nu finalizam operațiunile de transplantare a sfeclei din sămânță și de pregătire a puieților de căpșuni în pepiniere. Dacă nu rezolvăm imediat situația, problema se va agrava în faza de recoltare a fructelor și legumelor”.
În consecință, pentru Confagricoltura Emilia Romagna devine esențial, dacă nu indispensabil, să încurajeze includerea lucrătorilor din afara Uniunii Europene, fără a avea speranța că prea mulți italieni vor putea aborda acest sector în viitor.