Sinistrată în urma unei furtuni violente ce a lovit teritoriul localității Azzano Decimo, din provincia Pordenone pe data de 16 august, o familie de români formată din doi soți și doi copii nu au nici la această oră un acoperiș deasupra capului.
Locuitorii din Azzano Decimo încă își amintesc urgia care s-a abătut asupra lor în după-amiaza acelei zile de vară. Un vârtej uriaș, o combinație distrugătoare de vânt puternic, ploaie și grindină a smuls copaci și indicatoare din pământ, precum și acoperișurile mai multor clădiri, provocând pagube considerabile atât locuințelor cât și afacerilor din localitate.
Vântul furios a smuls, literalmente, acoperișul unui bloc de locuințe din via Trieste, aruncându-l pur și simplu pe acoperișul unei case cu două etaje din vecinătate, imobilul suferind daune foarte mari, relatează Il Gazzettino. Din fericire, nu au existat victime și nici persoane rănite, dar un număr de 27 de rezidenți au fost relocați.
Cele două clădiri care îi adăposteau au fost considerate nelocuibile. Primăria și Serviciile Sociale au oferit imediat posibilități de cazare, activând două mini-cazări din Corva și Tiezzo. Familiei de români, formată din mamă, tată și doi copii (unul de 17 ani și altul de 19 ani), a căror locuință a fost grav avariată, i s-a oferit posibilitatea de a ocupa două camere într-un hotel.
Însă aceștia au ales să se mute la niște rude, astfel încât să rămână aproape de casa lor, în speranța că Primăria își va respecta promisiunea de a-i sprijini în renovarea casei. Dar, până în prezent nu i-a ajutat nimeni, se plânge Caius Andrișoaia: „Nimeni nu a venit vreodată, nimeni nu m-a ajutat, nici măcar să curăț molozul. Această zonă a devenit un depozit de deșeuri în aer liber. Trebuie să fim atenți pe unde mergem, altfel riscăm să ne rănim sau să ne cadă în cap niște țigle sparte”.
Bărbatul continuă să-și spună supărarea: „De pe acoperiș și pe lângă coșurile de fum, ambele distruse, pătrunde apa în casă. În acest moment nu pot acoperi găurile cu o prelată, deoarece aprinderea șemineului ar fi periculoasă. Pentru a repara tot, aș avea nevoie de 15-20 de mii de euro, bani pe care nu-i am. Nu ne simțim protejați și nici măcar ascultați. M-am dus și la Primărie, dar pentru mine nu există răspunsuri. Sper doar ca proprietarii clădirii să vină să salubrizeze terenul, să îndepărteze materialul și resturile rămase în urma furtunii”.
„De ce nu ai vrut să mergi la hotel, pentru o perioadă?”, este întrebat românul. „Suntem patru oameni și copiii mei sunt mari. Prefer să rămân aici, fiecare are camera lui. Cer doar ca toată această mizerie să fie curățată, pentru a avea un acces în condiții de siguranță și un ajutor pentru acoperiș”.
În timpul situației de urgență de atunci, pompierii locali au fost asistați de echipe din alte localități: Cesena, Bologna, Reggio Emilia, Forlì, Torino și Cremona. În unele cartiere a avut loc o pană de curent, în timp ce pompierii și echipele municipale de protecție civilă au lucrat pentru a muta copacii, semnele și indicatoarele rutiere doborâte de vântul puternic pe carosabil.
Azzano și municipalitățile din Pordenone fuseseră deja îngenuncheate de o furtună violentă însoțită de grindină încă din luna iulie. Și atunci pagubele au fost semnificative pentru casele și afacerile locuitorilor, datorită distrugerii acoperișurilor grajdurilor și hambarelor, perforate de căderea unor bucăți de grindină la fel de mari ca mingea de tenis.
Cât despre cererile de despăgubire privind daunele produse în urma evenimentelor din 16 august, autoritățile regionale au precizat că momentan nu este garantată recunoașterea economică a pagubelor și că orice despăgubiri „vor veni prin intermediul ministerului competent”.
De asemenea, primarul localității Azzano Decimo, Marco Putto, a amintit că accesarea despăgubirilor va avea loc în cazul în care „starea de dezastru natural va fi recunoscută, fiind invitată în prealabil compania de asigurări, pentru a evalua daunele”. Dar au trecut mai bine de patru luni de atunci!