„România românilor de pretutindeni”, spectacol folcloric în Italia dedicat Zilei Naționale a României

- Conținut sponsorizat -

În data de 5 decembrie s-a desfășurat la Torino, în incinta Teatrului San Giuseppe, spectacolul folcloric „România românilor de pretutindeni”, dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Asociația culturală Maria Tănase din Torino, sub patronajul Consulatului General al României la Torino și în colaborare cu Asociația Dacia din Rivoli, Asociația Frăția, Asociația Lumina, Asociația Maramureș, Asociația Plai, Centrul de Cultură și tradiție italo-romena APS și Asociația Primo Passo.

Spectacolul a fost structurat în două părți: în prima parte au evoluat copiii asociațiilor enumerate mai sus: Leonardo Moldovan, un băiețel foarte talentat care, în ciuda faptului că s-a născut în Torino, a dat o interpretare de excepție poeziei „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”, Alexandra Soalac, Larisa Burcă, Cristina Mișcoi, Karina Mihaela Alexandru, Darius Ghircoiaș, Lorena Ghircoiaș, Sunhani Gabriella, Vatman Maria Gabriela, copii care și-au exprimat sentimentele prin cântec, aducând un omagiu țării lor.

„România românilor de pretutindeni”, spectacol folcloric în Italia dedicat Zilei Naționale a României. Foto: Mihai Bursuc

Grupul de dansuri „Izvorul dorului” al Asociației Maria Tănase ne-a încântat cu două dansuri tradiționale, „Ciuleandra” și o Suită de dansuri din zona Olteniei. Grupului folcloric „Glasul dorului”, al aceleiași asociații ne-a purtat prin toate zonele țării cu un colaj de cântece folclorice.

„România românilor de pretutindeni”, spectacol folcloric în Italia dedicat Zilei Naționale a României. Foto: Mihai Bursuc

În cea de-a doua parte au urcat pe scenă cunoscuți artiști din Torino: Lorena Martone, Dana Gavriliu, Bogdan Lazăr, Valentin Constantin Ciurcă, Silvia Ivan, Natalia și Vitalie Petică, Virginia Moraru și Mihaela Laza, interpreți ce provin din diferite zone, unii chiar din Republica Moldova, iar cu cântecul lor au dat o cromatică de excepție întregului program.

Grupul de dansuri „Strămoșeasca” al asociației Primo Passo a dat culoare celei de-a doua părți cu cele două suite: „Suită de Bacău” și „Suită din Piatra Neamț”. Nelipsit din programul evenimentului nostru a fost și domnul Nicu Blaga, unul dintre cei mai buni recitatori din Torino.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Invitați din România au fost lăutarii Tarafului din Iancu Jianu. Originari din comuna Iancu Jianu din județul Olt, lăutari din tată-n fiu de-a lungul a mai multe generații, membrii tarafului din Iancu Jianu păstrează și promovează cu sfințenie folclorul românesc. Cunoscuți publicului de la emisiunile de televiziune „Tezaur Folcloric” sau „Politică și delicatețuri” cu Mircea Dinescu, la TVR sau de pe scenele unor mari festivaluri din țară, cum ar fi Festivalul Național de Folclor Ion Drăgoi din Bacău, invitații evenimentului au susținut un recital cu cântece oltenești culese din vatra satului.

Programul a fost prezentat de cunoscuta prezentatoare Irina Tancău. Am fost onorați să-l avem în mijlocul nostru pe domnul consul Laurențiu Mircea Babei. Cu acest prilej organizatorii mulțumesc tuturor participanților pentru contribuția artistică adusă, colaboratorilor, Consulatului General al României pentru susținere și colaborare, prezentatoarei Irina Tancău, și nu în ultimul rând celui ce a asigurat sonorizarea acestui eveniment, Ciprian Dincă, fotografului Mihai Bursuc, colegei Liliana Dumitrache pentru grafica afișului și PrintBoutique Wedding. De asemenea, un sincer mulțumesc este adresat și tuturor părințiilor copiilor care au participat la eveniment.

- Mai multe după publicitate -