Încă o lună de știri pozitive pentru mobilitatea electrică în întreaga Europă, iar Italia – a patra cea mai mare piață auto a continentului – nu este mai puțin interesată în a obține câștiguri mari de pe urma vehiculelor electrice.
Cifrele din octombrie publicate de Unrae (Unione Nazionale Rappresentanti Autoveicoli Esteri) prezintă o imagine reînnoită a durerii pentru piața auto italiană. Cu mai puțin de 103.000 de înmatriculări, luna aceasta marchează o scădere îngrijorătoare cu 35% mai puțin față de cele aproape 159.000 de unități vândute în aceeași perioadă a anului trecut.
Modelele cu propulsie tradițională au un impact șocant de la an la an, deoarece motorizările pe benzină și diesel au scăzut cu două treimi din totalul înmatriculărilor pe lună, oprindu-se la 25,8% și, respectiv, 18% din cota de piață. Vehiculele hibrid le înlocuiesc rapid pe ambele ca alegere implicită, cu o cotă record de 35,2%, o cifră care pare destinată să fie ridicată la noi culmi prin scăderea continuă a înmatriculărilor de mașini cu motoare convenționale.
Mașinile complet electrice obțin 7.134 de înmatriculări, o cifră grozavă pentru o lună de început de trimestru și care valorează aproximativ 7% din piață, nu prea departe de recordul recent din septembrie de 8% . Acest lucru înseamnă o creștere impresionantă de 146% față de 2.900 de unități în urmă cu un an, în ceea ce era, de asemenea, o piață mult mai sănătoasă.
Dacă rezultatul din această lună era de așteptat, ne-am putea aștepta la cifre și mai surprinzătoare și la noi recorduri în ultimele două luni ale anului, deoarece producătorii de mașini fac eforturi pentru a maximiza livrările, inclusiv Tesla, nu cu unul, ci cu două modele.
Hibrizii plug-in au și ei o lună bună, deși în ușoară retragere față de recordurile anterioare. Cu 5.123 de unități, aceștia ating o cotă de piață de 5% și o creștere mai puțin convingătoare dar totuși solidă, de 40% pe an.
Înmatriculările combinate pentru toate mașinile plug-in ating astfel 12%, a doua cea mai bună performanță până în prezent și se apropie de trendurile motorizărilor diesel, odinioară populare, care vor fi depășite în viitorul apropiat. Într-o lună cu astfel de maxime, care modele sunt cei mai buni contribuitori? Graficul Top 10 BEV (Battery Electric Vehicles) din octombrie arată noile tendințe în curs de consolidare.
Pentru a doua lună consecutiv, Dacia Spring obține un rezultat excelent, ocupând primul loc în Italia cu 1.777 de înmatriculări, a doua cea mai bună performanță lunară de până acum (și, de asemenea, dintre orice BEV) după recordul de 1.876 de unități din septembrie. La o distanță mare, Fiat 500e se mulțumește pe locul doi cu 1.060 de unități, poziție pe care probabil o va ocupa și în lunile următoare dacă Dacia Spring, mult mai ieftină, continuă să livreze fără întreruperi. Veșnic prezentul Smart ForTwo închide podiumul cu 621 de unități.
În luna octombrie, BEV-urile din segmentele A și B au umplut rândurile. Renault ocupă locurile al patrulea și al cincilea cu Twingo ZE și Zoe (532 și, respectiv, 341 de înmatriculări), care acum ies în mod regulat de pe podium.
Micul crossover e-2008 al lui Peugeot urmează îndeaproape pe locul șase cu 301 unități, înaintea singurului model din segmentul C din top, VW ID.3, pe locul șapte cu 266 de înmatriculări și incapabil să accelereze ritmul așa cum face altundeva in Europa. VW e-up! ocupă poziția a opta, în fața modelelor Peugeot e-208 si Opel Corsa-e care închid un top foarte familiar pe locurile nouă si zece.
Pe măsură ce ne îndreptăm către finalul acestui an, BEV-urile continuă să obțină câștiguri, pe măsură ce piața largă a automobilelor se confruntă cu o criză inevitabilă, ceea ce pare a duce la o dispariție mai devreme decât era anticipată a sistemelor cu propulsie neelectrificată.
O tendință care pare să fie comună în toată Europa. Ultimele două luni ale anului 2021 vor aduce noi recorduri pentru vânzările mașinilor electrice sau vor suferi și ele? Producătorii de automobile se confruntă cu alegeri dificile care, probabil, le vor defini succesul (sau eșecul) electric mai devreme decât își dau seama mulți dintre ei.