Plafonul plăților în numerar scade în Italia la 1.000 de euro, de la actuala limită de 2.000 de euro, începând cu 1 ianuarie 2022. Pentru contravenienți, amenzile pot ajunge până la 15.000 de euro.
Mai puțin de o lună și jumătate ne desparte de coborârea plafonului plăților cu numerar. De fapt, începând cu 1 ianuarie 2022, se vor putea achita în numerar doar sumele care nu depășesc pragul de 999,99 euro, iar pentru contravenienți sunt așteptate amenzi considerabile.
Scopul guvernului Draghi, care continuă în acest sens pe traseul programat anterior de guvernul Conte, este de a reduce utilizarea de numerar cât mai mult posibil, în încercarea de a devia un număr tot mai mare de tranzacții cu numerar către metode de plată trasabile, de la carduri de credit sau debit, la bancomate și transferuri bancare.
Dar, dacă ne vom simți nevoiți să respectăm limite și mai stricte în ceea ce privește plățile cu numerar, la ce să ne așteptăm în ceea ce privește retragerile de la bancomate? Frica multor consumatori este că se vor pune limite și la suma de bani ce poate fi retrasă lunar sau chiar zilnic.
Atât actualul, cât și precedentul executiv au urmat o politică similară în ceea ce privește utilizarea numerarului, cu diverse forme de descurajare pentru cei ce plătesc bunuri și servicii cu bani „cash”, în intenția declarată de a reduce fenomenul de evaziune fiscală.
Așadar, guvernul actual urmărește să consolideze canalul sistemelor trasabile pentru achiziționarea de bunuri și servicii, iar acest demers ar trebui să permită combaterea eficientă a evaziunii fiscale. Datorită utilizării din ce în ce mai răspândite a metodelor digitale de plată, Administrația Financiară va putea efectua diverse verificări cu mai multă ușurință și va putea identifica imediat evaziunea fiscală a așa-numiților „băieți deștepți”.
Retrageri de la bancomat
Informații noi privind pragurile limită pentru plățile cu numerar vor fi introduse începând cu 1 ianuarie 2022. Dar vor mai fi și alte modificări la regulile actuale? Mulți contribuabili se întreabă dacă vor fi stabilite noi limite pentru retragerile de la bancomate, pe măsură ce noul an se apropie.
Cu certitudine, nu este prima dată când contribuabilii italieni se confruntă cu modificări ale limitei de numerar, cea mai recentă reducere a plafonului la 2.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2020. Iar, printre instrumentele puse în aplicare de actualul executiv pentru a încuraja cetățenii să folosească metode de plată trasabile, să nu uităm de bonusul ATM ce vă permite să resetați comisioanele comercianților, pe care aceștia sunt obligați să le plătească instituțiilor de credit la fiecare tranzacție.
În schimb, guvernul precedent lansase loteria de chitanțe și, mai ales, bonusul „Cashback și „Super Cashback”, ambele suspendate de guvernul actual. Dacă, pe de o parte se introduce un mecanism de recompensare, pe de altă parte se înăspresc penalitățile și se reduc limitele de utilizare a numerarului.
Totuși, ce se întâmplă în cazul în care transferul de bani de la un cetățean la altul nu este legat de plata unui serviciu sau de achiziționarea unui bun, ci, de exemplu, sunt acele sume pe care un părinte le plătește copilului său, plecat pentru a studia în altă țară? Chiar și în aceste cazuri, limita va fi de 999,99 euro începând cu 1 ianuarie 2022.
Cum rămâne însă cu retragerile de la bancomate, care sunt limitele lor, începând de anul viitor? Momentan nu există alte prevederi din partea guvernului italian privind retragerile și plățile de numerar.
Oricum, nu există repercusiuni asupra limitelor în ceea ce privește retragerile de numerar și în ceea ce privește plățile de bani în contul dumneavoastră curent. Deci, chiar și după 1 ianuarie 2022, este posibil să retrageți 1.500 de euro la ATM fără a risca nimic din punct de vedere legal.
Chiar dacă este vorba de o sumă mai mare de 999,99 euro, banii retrași nu fac parte din transferul de numerar de la un subiect la altul, întrucât inițial suma aparține aceluiași subiect, în timp ce banca se limitează la păstrarea banilor în numele titularului de credit.
Cu alte cuvinte, puteți retrage și 1.500 de euro de la bancomat dar plățile efectuate în numerar pentru a fi cheltuite nu trebuie să depășească 999,99 de euro.
Nu există niciun risc nici în a depune bani în contul dvs. curent, deoarece legea nu exclude posibilitatea de a realiza profituri în numerar. De exemplu, puteți primi diverse plăți în numerar de mai puțin de 1.000 de euro fiecare și apoi să depuneți chiar și 2 sau 3.000 de euro odată în contul dvs. într-un mod complet legitim.
Penalități
Așa cum menționam mai sus, plafonul plăților cu numerar se modifică din nou începând cu 1 ianuarie 2022, limita permisă de lege micșorându-se de la 2.000 la 1.000 de euro. Toate plățile sub acest prag pot fi efectuate cu numerar, în timp ce celelalte trebuie efectuate prin mijloace trasabile.
Dar care sunt sancțiunile avute în vedere, dacă aceste limite nu sunt respectate? În general, cei care efectuează o plată cu numerar peste limita stabilită, începând cu luna ianuarie a anului viitor, suportă o penalizare al cărei minim aplicabil este egal cu suma stabilită ca plafon maxim pentru plățile în numerar, adică 1.000 de euro.
Această regulă, însă, nu se aplică liber profesioniștilor și nici celor care nu raportează vreo neregulă la oficiile teritoriale ale Agenției de Venituri care riscă amenzi mult mai grele.
Liber profesionistul sau cel care nu semnalează anomalia autorităților fiscale, riscă să suporte o sancțiune administrativă cuprinsă între minim 3.000 euro și maxim 15.000 euro. În aceste cazuri, pedeapsa minimă care se va aplica pleacă de la de trei ori minimul prevăzut, care este tocmai 1.000 de euro.
Pentru cei care au obligația unică de a sesiza prezența neregulii conducerii teritoriale, amenda va fi de 5.000 de euro, egală cu 1/3 din valoarea maximă prevăzută.