Toader (Teodoro) Stoica, român în vârstă de 52 de ani, originar din Vrancea, a fost numit viceprimar în localitatea Riano, de lângă Roma. Aflat la al doilea mandat, Toader Stoica a obținut la alegerile din octombrie aproape 300 de voturi și este primul viceprimar român din Peninsulă. Riano este o localitate de 10.000 de locuitori, din care 17% sunt străini: cei mai numeroși sunt românii, peste 1100 de rezidenți.
„Cu mare plăcere pot să vă anunț că, după câștigarea alegerilor care au avut loc la Riano în 3 și 4 octombrie, am semnat împuternicirea prin care voi avea un triplu rol în administrația orașului: viceprimar, consilier și assessore – membru în executivul localității. Mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, voi ocupa această funcție cu un enorm simț al responsabilității față de toți cetățenii” – așa și-a anunțat victoria Teodor Stoica, pe rețelele de socializare. Lista sa, „Riano riparte” (Riano repornește) a obținut aproape 40% din totalul voturilor exprimate.
Iată un interviu acordat publicației noastre, imediat după obținerea mandatului de viceprimar:
Cine este Toader Stoica, „Teodoro”, cum a fost scris pe buletinul de vot?
Am 52 de ani și sunt originar din Comuna Tănășoaia, judetul Vrancea.
Îmi desfășor activitatea de antreprenor în sectorul de construcții și sunt implicat activ, de peste 10 ani, în viața socială și politică a localității. Am câștigat alegerile locale din 2016, după care am fost consilier 3 ani, iar ultimii doi ani assessore, mai precis consilier în executivul comunei.
Cred că cel mai bine mă pot descrie oamenii care au colaborat cu mine. Lucrez cu oameni și pentru oameni.
Cum a fost campania electorală?
A fost perioada destul de intensă, cu foarte multă munca.
Cam câte voturi crezi că ai obținut de la români, câte de la italieni?
Cred că 80% din alegătorii mei au fost cetățeni români, 20% de alte naționalități.
Ce îți propui să realizezi în timpul mandatului?
În acest mandat mi-aș dori să duc mai departe ce am început în mandatul precedent, și să realizez cel puțin la fel de multe lucruri ca cele făcute până acum.
Ce poate face un consilier român pentru comunitatea din care face parte?
Ca și consilier, pe cont propriu, nu poți realiza foarte multe. Decizia finală n-o deții tu.
Au putut românii să voteze, aveau carte de alegător?
Campania de informare a fost foarte bine organizată. Toate informațiile au fost puse la dispoziția participanților la vot, astfel încât să nu existe niciun impediment în alegerea candidatului favorit. Dar nu s-au prezentat toți la urne, suntem mai mulți decât cei care au fost la vot!
Oricum, au fost mult mai mulți decât mă așteptăm. Datorită organizării perfecte și ușurinței cu care circula informația in ziua de astăzi, numărul persoanelor înscrise la Riano este foarte mare.
Cu multă muncă si multă răbdare se obține totul. Încă o dată s-a dovedit că românii sunt foarte puternici atunci când sunt uniți.
Predominante cu siguranță au fost voturile românilor, dar m-au surprins plăcut și italienii care mi-au acordat încredere și au decis să mă voteze. Atât înainte de acest mandat, cât și acum, scopul meu a fost sa fiu aproape de romani și să răspund prompt nevoilor lor.
Ce sfat ai da candidaților români care doresc să se prezinte în viitor la alegeri, în Italia?
Să încurajeze în permanență românii să-și obțină drepturile și să le fie alături în tot acest parcurs și totodată să-i mențină informați despre toate schimbările ce pot apărea pe parcursul anului.
Pentru mine puterea exemplului este cea mai importantă. Dacă eu am putut, puteți și voi!