Pe 3 și 4 octombrie 2021 vor avea loc alegeri administrative parțiale în Italia. În regiunile cu statut special – Sicilia, Sardinia și Trentino Adige – alegerile se vor desfășura cu o săptămână după cele programate în restul Italiei. Astfel, peste 1300 de municipalități își vor alege primarii și consiliile locale. Cele mai importante orașe unde se vor desfășura alegeri sunt: Roma, Milano, Torino, Napoli, Trieste, Bologna, Rimini, Salerno, Ravenna, Savona, Olbia.
Românii, care alcătuiesc cea mai numeroasă comunitate de străini din Peninsulă, au dreptul să voteze și să fie aleși în funcția de consilier, în orașele de reședință. Pentru a vota, e necesară cartea de alegător (tessera elettorale), care se poate solicita cu până la 40 de zile înainte de data alegerilor.
Peste 120 de candidați români, dar puțini alegători
Peste 120 de români din Peninsulă au decis să candideze pentru un fotoliu de consilier din orașele unde locuiesc. Potrivit unui comunicat al Autorității Electorale Permanente din România, care a emis adeverințe necesare depunerii dosarului de candidatură, marea majoritate din potențialii candidați români, mai precis 70, sunt femei. Dar numărul candidaților de origine română, ca de fiecare dată este mai mare: cei care au dobândit dublă cetățenie nu mai au nevoie de adeverință din țară, deci candidează exact în aceleași condiții ca cetățenii italieni.
Cei mai mulți români care și-au depus candidatura mizează și pe voturile italienilor, mai ales că foarte puțini români vor putea vota, neavând cartea de alegător. La Roma, din cei peste 82.000 de rezidenți, la începutul anului 2021, doar 4321 erau înscriși pe listele electorale pentru a vota la administrative.
Dar cine sunt candidații români din Italia? Vi-i prezentăm pe câțiva dintre ei:
La Roma se numără în total nu mai puțin de 1800 de candidați pentru pentru un post de consilier. La o căutare minuțioasă pe liste, am identificat 11 candidați la Consiliul Primăriei Generale – Campidoglio, născuți în România. Câțiva dintre ei sunt deja activi în diferite asociații din comunitate, alții, mai tineri fac parte din așa numită a doua generație și sunt puțin sau aproape deloc cunoscuți de către conaționali.
Printre candidații care au avut mai mare vizibilitate pe rețelele de socializare și în presa românească îi putem cita pe: Cristina Antal, Anca Arnăutu, ambele pe lista „Forza Italia”, pe Adrian Niță (Demos), Carmen Orbulescu (Lista Civica Calenda), Valerica Țarcă (Partito Democratico).
Rodica Streja, bârlădeancă de origine, este veterana candidaților români la Primăria Romei. Are 69 de ani, locuiește de aproape 50 de ani în Italia și candidează pe o listă civică de centru dreapta: „Nu am uitat de unde am plecat, iar cine mă cunoaște știe că am ajutat conaționalii când nu au mai avut cui să se adreseze. Doresc, dacă devin consilier, să pot face ceva în plus pentru români”.
Printre cei mai tineri candidați originari din România îl găsim și pe Michele Adriano Brunaccini, născut la Slobozia în 1992 și cap de listă la Napoli (dar prezent și pe liste la Roma) din partea partidului Partito Gay per i diritti Lgbt Solidale, Ambientalista, Liberale. „Nu este locul de origine cel care determină unde o persoană a trăit sau a devenit activist. Eu, sunt cap de lista, născut în România dar am trăit mereu la Napoli”.
Adrian Niță este băcăuan și are 44 de ani. Locuiește la periferia Romei și candidează pentru un post de consilier în Campidoglio din partea partidului Demos, de stânga. Obiectivul său este ca „Primăria Romei să fie într-o strânsă legătură cu Asociațiile din teritoriu și trebuie să ne ocupăm și de cei care nu mai au un acoperiș sau chiar o identitate”.
Andreea Arnăutu, candidată la Roma pe listele partidului „Forza Italia” s-a născut în 1982 la Oradea, dar și-a terminat studiile la Universitatea „La Sapienza” din Roma și lucrează în domeniul marketing. Își propune, dacă va fi aleasă, să devină o „punte de legătură, o voce a românilor în Primăria Romei”.
Carmen Orbulescu, născută la Anina, Caraș Severin, are 33 de ani și candidează pe Lista Civica Calenda Sindaco. A studiat Științe Politice în Italia și candidează „pentru că Roma merită să fie la același nivel cu celelalte capitale europene. Aici, noi, românii, suntem comunitatea de străini cea mai numeroasă și e fundamental să avem cel puțin un consilier în administrația capitalei!”
Milano e orașul care a avut deja un consilier român ales, aflat acum la sfârșit de mandat. E vorba de Angelica Vasile, originară din București, care candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Democrat.
La Milano, Gabriela Muzaffar, de 55 de ani, originară din București, a studiat inginerie mecanică. Stabilită la Milano din 2005, candidează cu Forza Italia, în sectorul 8 al orașului. „M-am lovit de multe probleme cu care se confruntă românii, de aceea le cunosc și aș vrea să le rezolvăm împreună. Avem nevoie de o nouă politică, făcută de noi, pentru noi. Sunt o persoană pragmatică, ceea ce promit, fac”.
Tot la Milano, la sectorul – Municipio 9, tot cu Forza Italia, candidează și Carmen Costanda. Se află la a doua candidatură, dar consideră participarea că a fost o experiență necesară. Își propune realizarea unui Comitat multietnic, activarea de cursuri de integrare și implementarea unor măsuri de ajutorare a persoanelor vârstnice din teritoriu.
Unul din cei mai tineri candidați e Mădălin Ioan Brejea, de 21 de ani, născut la Timișoara, dar care a copilărit la Voievodeasa, Suceava. E student la Drept și candidează la Torino din partea partidului Forza Italia, propunându-și „să fie un punct de reper pentru toți românii, dar nu numai, care au nevoie de ajutor. Dar pentru asta, e nevoie de mai multă unitate”.
La Trieste, regiunea Friuli Venezia Giulia, candidează Iulia Negru, traducător, interpret și profesor de limba și traducere engleză la Universitatea din orașul de reședință. „Fac voluntariat din liceu, iar în ultimii 5 ani în cadrul Asociației italo-română Danubio. A venit timpul să mă dedic comunității din care faca parte și orașului care mi-a dăruit viața pe care mi-am dorit-o dintotdeauna.”
Magdalena Arseni, asistent medical de 44 de ani, activă la Bologna în cadrul Asociației „Cuore Romeno”, candidează pe o listă civică e convinsă că o participare masivă la vot a românilor ar putea fi de folos întregii comunități. De asemenea, își propune să combată degradarea periferiei orașului: „Merg la pacienții mei din toată Bologna și văd suferința lor, problemele lor de zi cu zi. Dacă voi fi ales, voi fi un consilier al tuturor, indiferent de cetățenie.”
Nu doar în orașele mari avem candidați români. O candidatură prestigioasă o găsim la Frascati, orășel lângă Roma, adevărat centru de excelență științifică la nivel național. Aici candidează Cătălina Curceanu, cercetător de top în fizică nucleară, decorată de președintele Sergio Mattarella. „Candidez pentru prima oară pentru că vreau să pun experiența mea în slujba comunității. Am gestionat proiecte în valoare de 6 milioane de euro și aș vrea să aduc la Frascati oportunități de muncă, prin atragerea de fonduri europene. Valorile mele sunt onestitatea și transparența, iar motto-ul meu e “Împreună este posibil”.
La Sulmona, oraș din regiunea Abruzzo cu o comunitate numeroasă de români, candidează Mariana Bortoș, de 43 de ani, originară din Frumoasa, județul Bacău. E activă în Sulmona cu asociația pe care o conduce, „Ovidius”. Candidează pe lista Sulmona Libera e Forte, pentru că îl cunoaște și apreciază pe candidatul la funcția de primar și este convinsă că va fi aproape de români în mandatul său.
Originar din Toplița, Harghita, Constantin Codreanu, născut în 1972, candidează pentru a doua oară la Canicattì, în Sicilia, pe o listă civică. Dacă va fi ales, va da prioritate „proiectelor de curățenie și siguranță a orașului, de combatere a exploatării muncitorilor care sunt plătiți cu 5, 10 euro la oră și colaborării cu Autoritățile din cele două țări”.
Mesaje de susținere: „Participarea politică a românilor din Italia ar trebui să devină o constantă!”
Ambasadorul României la Roma, George Bologan, i-a felicitat printr-un mesaj video pe candidați pentru curajul de a se prezenta pe liste, indiferent de culoarea lor politică. Le-a urat succes tuturor, subliniind faptul că „participarea românilor la viața politică din Italia ar trebui să devină o constantă, tocmai pentru că așa se măsoară gradul de integrare a comunității”. Ambasadorul i-a invitat pe românii cu carte de alegător să meargă la urne pe 3 și 4 octombrie și să susțină candidații conaționali din „echipa României”, dând astfel dovadă de o implicare civică, care va poate însemna o nouă pagină în istoria comunității noastre din Italia.
Și Asociația Politeia, formată din consilieri români aleși din Italia, îndeamnă românii să meargă la urne: „A avea un consilier român într-o primărie înseamnă a fi reprezentat, a fi recunoscut ca individ, grup și comunitate și, ceea ce este foarte important, a avea mereu o ușă deschisă și pe cineva care să îți vorbească limba. Suntem considerați mulți, dar puțin importanți, fără forță politică. Avem, în aceste zile, un bun prilej să demonstrăm că nu este așa iar unitatea, în jurul candidaților noștri ne va conferi forța de care avem nevoie pentru a ne impune ca jucător de valoare în spectrul politic italian. Cine crede că un consilier se îmbogățește sau poate avea cine știe ce avantaje, greșește fundamental (…). Este important pentru noi toți sa nu risipim această șansă care ne conferă dreptul sè ne impunem punctul nostru de vedere. Alegerile sunt singurul instrument democratic care ne poate aduce și din perspectivă politică acolo unde ne este locul: a doua comunitate din Peninsulă după cea italiană”.