Condițiile de călătorie în Italia pentru persoanele care vin din România s-au modificat începând de luni, 21 iunie 2021, anunță Ambasada României din Italia pe pagina sa de Facebook.
Măsurile sunt aplicabile în perioada 21 iunie – 30 iulie, precizează instituția română, odată cu intrarea în vigoare a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri (DPCM) emis la data de 18 iunie 2021.
Până la intrarea în vigoare a decretului menționat mai sus, persoanele vaccinate sau care s-au vindecat de COVID aveau nevoie oricum de un test COVID cu rezultat negativ pentru a evita carantina la sosire în Italia, dar noile măsuri prevăd acum excepții și pentru acestea.
Așadar, noile condiții de intrare pe teritoriul italian prevăd următoarele măsuri:
- Completarea unui formular digital de localizare a pasagerilor, disponibil la următoarea adresă: https://app.euplf.eu. Mai multe detalii despre acest formular în linkul de la sfârșitul acestui articol;
- Prezentarea Certificatului Verde COVID către oricare persoană, împuternicită să efectueze verificări, care să ateste una din următoarele situații:
– efectuarea vaccinării anti-Sars-CoV-2, cu un document care atestă completarea ciclului de vaccinare de cel puțin 14 zile;
– vindecarea de Covid-19 și încetarea autoizolării obligatorii în urma infectării cu Sars-CoV-2;
– efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul Italiei, a unui test de captură antigen sau a unui test molecular, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu Sars-CoV-2. - Semnalarea propriei sosiri pe teritoriul italian autorității sanitare competente la nivel local.
Persoanele care nu dețin certificatul de vaccinare, adeverința medicală care atestă vindecarea de COVID în ultimele 6 luni sau un test COVID cu rezultat negativ, efectuat în cele 48 de ore dinaintea intrării în Italia, au următoarele obligații:
- să se supună măsurii de supraveghere sanitară și de autoizolare, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința proprie;
- după efectuarea celor 10 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Condițiile sunt confirmate și de textul ordonanței emise de ministrul Sănătății din Italia, la data de 18 iunie 2021, în care sunt specificate atât informațiile de mai sus, cât și faptul că Certificatele Verzi COVID (prin asta se înțelege certificatul de vaccinare, adeverința de vindecare sau testul COVID) emise de alte state UE sunt recunoscute și în Italia.
„Certificatele verzi COVID-19 eliberate de un state membru al Uniunii Europene sau un stat terț, ca urmare a unei vaccinări validate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a vindecării de COVID-19, cu încetarea contextuală a carantinei prescrise sau cu efectuarea, în cele 48 de ore precedente intrării pe teritoriul național, a testului antigen rapid sau molecular cu rezultat negativ pentru virusul SARS-CoV-2, sunt recunoscute ca echivalentele celor de la punctul precedent 1, literele a), b) și c)”, se arată la punctul 2 al art. 1 din ordonanța citată.
„Certificatele verzi de la punctul 1 trebuie să conțină datele indicate la articolul 3 al Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 17 iunie 2021”, mai scrie în ordonanță, făcându-se referire, printre altele, la informațiile despre persoana care prezintă documentul și, în funcție de tipul documentului, date despre vaccin, vindecare sau testul COVID efectuat.
Te-ar mai putea interesa:
- Italia: Green Pass (Certificatul Digital EU pentru COVID) va fi disponibil de la 1 iulie în format electronic și pe hârtie
- Cum poate fi completat formularul dPLF online